Kam s bioodpadem v kuchyni?

Kompostujeme III.

Pokud nemáte to štěstí a nemůžete s každým bioodpadem zaběhnout na vlastní zahrádku, nabízí se bioodpad dočasně ukládat ve speciálních nádobách.

Takto uchovávaný bioodpad pak můžete jednou za týden nebo 14 dní vyhodit na zahradní kompost u vaší chaty, do venkovního kompostéru nebo jej odnést do speciální popelnice na bioodpad.

Na trhu existuje množství nádob, které poslouží k uchování bioodpadu do té doby, než jej odvezete na příslušné místo. Je dobré řídit se dvěma radami:

1. Vždy bioodpad shromažďujte odděleně od ostatního odpadu.
 
2. Bioodpad ukládejte do dobře odvětrávaných nádob, které zamezí hnití.
Kompostování je in!
Jako vhodné nádoby se osvědčily odvětrávané koše, do kterých se vkládají kompostovatelné sáčky. Ty pak můžete vyhodit i s bioodpadem. Protože i kompostování může být trendy, prodávají se designové nádoby z keramiky nebo plechu. Tyto keramické bucláčky nebo plechové krabičky se stylovými nápisy se stanou dekorativním prvkem vaší kuchyně. Nemusíte se bát, že v nádobě začne bioodpad hnít a zapáchat. Na spodu víka je totiž umístěn filtr a celé víko je opatřeno otvory, skrz které může proudit vzduch.

Pokud nemáte možnost bioodpad odnášet nikam, a přesto se nechcete možnosti kompostování vzdávat, vrhněte se na vermikompostování. Do vermikompostéru můžete bioodpad vyhazovat okamžitě, navíc výsledný vermikompost patří podle všech výzkumů k tomu nejcennějšímu. Přečtěte si více v článku: Jak na vermikompostování

Už jste zapomněli, co do bioodpadu patří a co ne? Připomeňte si základy kompostování v článku: Co odkrojíš při vaření, skvěle slouží pro hnojení

Vermikompostování je stále vyhledávanější: Jak na vermikompostování
13.06.2014 | Jana Koenigová
  • Ekodomov

    Ekodomov realizuje projekt Kompostuj.cz, nakládání s organickými zbytky podporuje prodejem vybraných produktů s důrazem na prodej kvalitních výrobků vyrobených v ČR a EU prostřednictvím obchodu www.ekonakup.cz, provozuje Dětský klub Šárynka, realizujem ekologickou výchovu ve školách, odborné poradenství firmám a obcím.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444