Kalu může pěstovat každý začátečník

Pojmenování kala nebo třeba kornoutice je pro zapamatování mnohem snazší než odborný výraz Zantedeschia aethiopica. Callu, árónovitou bahenní rostlinu, která pochází z Kapska, zná snad každý amatérský pěstitel květin, dokonce i ten začínající; svého času – přibližně před padesáti šedesáti lety – byla kala typická květina do svatebních vazeb.

Rod Zantedeschia patří do čeledi Areceae a zahrnuje asi osm druhů. Zantedeschia aethiopica roste jako vytrvalá bahenní rostlina ve vlhkých bezmrazých oblastech. Má-li dostatek vláhy a je-li k tomu navíc občas přihnojena, je pěstování kaly snadné a ona se za ně odvděčí krásným květenstvím, které tvoří žlutá palice obalená velkým nálevkovitým toulcem bílé barvy. Hlavní období kvetení je od prosince do dubna. Protože je však kala rostlina, jež se nechá termínovat, znamená to, že kvete podle začátku pěstování, může tedy například kvést – chráněna před sluncem – i od května do srpna.


V poslední době se staly módními i kornoutice s tmavě červenými či žlutými toulci. Množství jejich květů neovlivňuje ani teplota, ani délka dne. Stačí, aby rostlina měla nejméně tři dobře vyvinuté listy, a už vytvoří květ. Platí zde přímá úměra: čím více má listů, tím více květů můžeme očekávat. Proto je důležité rostlinu dostatečně zalévat a pravidelně přihnojovat.

Svými velkými listy odpařuje rostlina mnoho vody. Je tedy výhodné postavit květináč do misky, v níž je voda stále. Jako bahenní květina je kala velice vhodná i pro hydroponické pěstování. Jeho začátkem je podzimní výsadba hlíz, které sázíme poměrně hluboko, asi 8–10 cm. Poté květináč umístíme na světlé stanoviště, kde se teplota pohybuje v rozmezí od 12 do 15 stupňů Celsia. Rostliny začínají kvést za půldruhého roku. Od jara do podzimu kornoutici prospívá pobyt venku na světlém stanovišti, ne však na slunci.

13.01.2012 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444