Kalná nebo zelená voda v bazénu? Poradíme vám, jak se znovu vykoupat už za pár hodin

Možná už se vám také stalo, že jste se po pár dnech na dovolené nestačili divit, co se stalo s vodou ve vašem bazénu. Je poměrně obvyklé, že se při vypnuté filtraci velmi rychle rozmnoží vodní řasy, améby, houby, sinice a bakterie, diky kterým má voda nejen odpudivý vzhled, ale je především nebezpečná pro zdraví plavců.

Poradíme vám, jak danou situaci rychle vyřešit. Za předpokladu dodržení následujících postupů získáte prakticky do druhého dne křišťálovou vodu, do níž se nebudete muset bát vstoupit.
 
  • Nejdříve zapněte filtraci v režimu trvalého chodu. 
  • Dále je nutné upravit pH vody do rozmezí 7 – 7,3.
  • Teprve poté můžeme začít hubit nežádoucí organismy v bazénu tzv. "chemickým šokem". Bezpečně a rychle to provedeme za pomoci chloru, který je na trhu k mání například ve formě granulátu nebo tablet. Tablety se vkládají do plovoucích košíků a účinkují pomaleji. Při použití granulátu Chemoform nebudete na výsledek čekat tak dlouho. 
Při práci s granulátem je třeba dbát na jednoduchá doporučení, a to jednak správné dávkování: přečtěte si vždy návod na výrobku a použijte jen takové množství granulátu, které odpovídá objemu vody ve vašem bazénu. A za druhé: granulát je nutné předem rozmíchat v plastové či skleněné nádobě a až poté jej můžete aplikovat do bazénu.
Během několika hodin chlor organizmy v bazénu zahubí, ale výsledkem ještě není čistá voda, jakou si představujeme. V této fázi je voda obvykle mléčně kalná a je třeba z ní všechny nečistoty mechanicky odstranit.

Nejsnadněji se vám to podaří pomocí vločkovacích kartuší, které se vkládají do skimmeru a nechávají pomalu rozpouštět.

Vločkovače jsou také k mání v sypké nebo tekuté formě a opět platí to, co pro chlorový granulát – nelze je aplikovat do bazénu přímo, musíte si napřed rozmíchat směs vločkovače v malém množství vody a teprve tento roztok vlít do bazénu. Působením vločkovače vytvoří řasy a nečistoty shluky, které snadno zachytí filtrace a usazeniny na dně bazénu pak odstraníte bazénovým vysavačem.

Za den či dva už je možné bazén opět bez obav využívat. Nezapomeňte proprat filtraci, bude to potřeba. Do plováku či skimmeru umístěte kombinovanou chlorovou tabletu, která zabrání opětovnému množení nežádoucích mikroorganismů.


TIP: Jak správně vybrat bazén pro vaše potřeby?

A jak podobným nepříjemnostem předejít?

Zvažte pořízení některého z automatizovaných systémů, například ten založený na elektrolýze soli. V bazénu se rozpustí malé množství chloridu sodného (kuchyňské soli). Slanost se udržuje asi na 0,5 %. Sůl sama o sobě brání množení organizmů, přitom voda neštípe a nedráždí, je totiž desetkrát méně slaná než mořská. Za pomoci vložených elektrod se voda průchodem elektrického proudu rozkládá za vzniku plynného chloru. Jde o jednoduché a elegantní řešení. Mírně slaná voda navíc dělá dobře alergikům.

Že bazén ještě nemáte? Zkuste se nechat inspirovat a vyberte si.


Čtěte také: 
Roletové zakrytí bazénů jako funkční i estetické řešení
Jaké jsou typy desinfekce pro venkovní bazény?
09.08.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444