Jubileum Jaroslavy Brychtové

Jaroslava Brychtová, vynikající sklářská výtvarnice, která svůj osobní život i tvůrčí cestu spojila se Stanislavem Libenským, se v těchto dnech dožívá osmdesáti let.

Sklo dostala do vínku, narodila se Železném Brodě - její otec, sochař Jaroslav Brychta patřil k zakladatelské generaci zdejší sklářské uměleckoprůmyslové školy.

Na to, jak vznikla unikátní umělecká symbióza Brychtová-Libenský, vzpomínal její manžel po létech v jednom rozhovoru: "V železnobrodské škole jsem nechal na stole ležet kresbu hlavy v podobě misky. Jaroslava Brychtová ji uviděla, pozorně si ji prohlédla a řekla: Pane Libenský, mohla bych to zkusit vymodelovat? A já na to: Proč ne? Ona to vymodelovala a tím to všechno začalo. Vidím to, jako by to bylo včera. To se stalo ve čtyřiapadesátém."
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Vztah k sochařství a architektuře, ale i zájem o sklo, zdědila Jaroslava Brychtová po otci. Studovala na VŠUP a AVU v Praze. V roce 1950 začala působit ve výtvarném středisku , které vzniklo při podniku Železnobrodské sklo. Tady začala experimentovat s využitím skla v architektuře a zcela novým sklářským oborem - tavenou sklářskou plastikou. Ve společné tvůrčí dílně se Stanislavem Libenským, v níž se spojilo jeho malířské vidění s její sochařskou představivostí, pak urazili dlouhou cestu. Na jejím konci jsou vrcholná díla z devadesátých let, kdy přivedli možnosti sklářského sochařství k výrazové dokonalosti. Jejich společná díla jsou zastoupena v několika desítkách světových galerií, o jejich tvorbě se mluví na všech významných výtvarných školách u nás i ve světě.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Profesor Libenský zemřel v roce 2001, krátce před svými osmdesátinami. Přestože v té době byli oba stále velmi aktivní, Jaroslava Brychtová se rozhodla v umělecké práci nepokračovat. Jejich posledním společným dílem tak zůstalo zasklení gotických oken brněnského Špilberku, které bylo dokončeno v roce 2003. Prameny: časopis Keramika a sklo 3/2004; Pilchuck Glass School, WA; Prager Kabinett, galerie Lhotský.
15.07.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444