Jsem robot...

V galerii Design centra ČR na Radnické ulici v Brně bude 1. prosince vpodvečer zahájena jedinečná výstava s unikátními roboty. Ke spolupráci na této ojedinělé expozici byla vyzvána přední vysokoškolská a vědeckovýzkumná pracoviště pro robotiku v ČR a na Slovensku, zejména Laboratoř teleprezence a robotiky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT a Ústav výrobních strojů, systémů a robotiky Fakulty strojního inženýrství VUT.

Mezi exponáty budou zařazeny funkční roboty a manipulátory vyvinuté na předních specializovaných pracovištích českých a slovenských vysokých škol, v ústavech Akademie věd, ale také roboty a robotizované přístroje a zařízení zapůjčené od předních světových firem jako je ABB, Sony, Electrolux či Husqvarna.
Výstavou nazvanou "Jsem robot..." chce DC ČR postihnout základní linii lidských tužeb po umělém pomocníku a partnerovi. Výstava je zaměřena na současné dění ve světě robotiky, na své si zde přijdou ale i milovníci historie či znalci filmů.
Návštěvník výstavy získá ucelený přehled historie robotiky od prvních myšlenek na umělého pomocníka přes vznik slova robot a jeho definici, tvorbu prvních průmyslových robotů až po současné high-tech špičky. Budou zde představeny roboty stacionární, tedy nepohyblivé, a mobilní, tedy kolové, pásové či kráčející. Z hlediska funkce tu budou k vidění roboty průmyslové, výzkumné a zábavní (robotické hry a hračky. Součástí výstavy bude bohatý obrazový materiál, filmová projekce a také doprovodné programy, čímž myslíme pravidelné představení jednotlivých exponátů s vysvětlením jejich funkcí, prezentace firem. Na výstavě budou k vidění i robotické hry jako je fotbal kategorie FIRA Mirosot, ale i robotické sumo, kybernetická myš, stavebnice a hračky Lego Mindstorms, Fischertechnik či Sony Aibo. Výstavní aktivity jsou doplněny také řadou populárně vědeckých přednášek; do tohoto programu se zapojili přední vědečtí pracovníci z oboru, ale též významní publicisté a popularizátoři robotiky.
Koncepci výstavy přiblížil ředitel DC ČR Karel Kobosil takto: "V expozici sledujeme dvě cesty - jednu virtuální, snovou, plnou autorské fantazie, hřející či strašící a druhou, plnou fantazie, která je opřena o exaktní vědecké poznatky, konstruktérskou a technologickou zdatnost. Tyto přístupy se vzájemně prolínají, dotýkají a někdy i na hony od sebe vzdalují. První manipulátory toho ještě mnoho neuměly, zato dokázaly pracovat 24 hodin denně a nechtěly žádnou mzdu. Pravda, i tak jejich vývoj byl několikanásobně dražší, než jejich eventuální požadavky. Dnes vedle těchto "dědečků" pracují vysoce sofistikované systémy operující na bázi umělé inteligence, které jsou schopny pracovat v hloubkách oceánů, v mrazivém kosmu, na nehostinných planetách nebo v troskách zřícených domů, umějí za nás "luxovat" nebo sekat trávu. Dokáží za nás položit i svůj vlastní "život"."
Výstavu Jsem robot... můžete navštívit od 2. do 22. prosince 2003 a od 5. do 21. ledna 2004.
Připomínáme rovněž, že výstava v pražské galerii Design centra, která představuje špičkového výrobce čalouněného sedacího nábytku luhačovickou firmu mminterier, je přístupná až do konce letošního prosince.
30.11.2003 | Tisková zpráva

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444