Josef Polášek a meziválečné Brno

Expozici fotografií staveb realizovaných v Brně v posledních patnácti letech vystřídala nyní v brněnské Galerii architektury výstava, která připomíná dílo jednoho z nejvýznamnějších meziválečných spolutvůrců architektonické tváře Brna – Josefa Poláška.

Výstava, kterou doprovází katalog, je součástí záslužného projektu Spolku Obecní dům Brno, jehož ctižádostí je mapovat a veřejně prezentovat architekturu regionu a města, které se právě v období mezi dvěma světovými válkami mohlo pyšnit její vysokou úrovní. V rámci tohoto projektu vznikly už například výstava o brněnských stavebních podnikatelích Václavu Dvořákovi a bratrech Vilémovi a Aloisi Kubů nebo výstava o architektonickém díle bratří Šlapetů, která měla reprízy v Olomouci, v Praze a v polské Wroclavi.

Josef Polášek (1899-1946), patří k nejvýraznějším osobnostem brněnského funkcionalismu. Jeho vliv na urbanistický a architektonický rozvoj Brna souvisel i s jeho působením na architektonickém oddělení Stavebního úřadu města Brna, kterým v této době prošli i další z jejích slavných architektů - Jindřich Kumpošt a Bohuslav Fuchs. Jak zdůrazňují autoři výstavy, Poláškův přínos byl nenahraditelný především v oblasti veřejné služby městu – postavil např. jedenáct škol a šest souborů domů pro chudé. K jeho nejvýznamnějším dílům patří budova První moravské spořitelny na Jánské ulici, na jejímž projektu měl hlavní podíl a která je dodnes ozdobou Brna. V polovině 30. let přebudoval Josef Polášek pro potřeby městské rady historický objekt, známý dnes jako Nová radnice.
Výstavu v Galerii architektury na Starobrněnské ulici v Brně můžete navštívit do konce letošního ledna.

 

Související stránky http://www.ga-brno.cz/galerie/

07.01.2005 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444