Ještě něco kvete? Chryzantémy, chryzantémy a chryzantémy...

K poctě šlechtitele Jana Dvořáka

Rozhodný nástup podzimu a přicházející zimu nelze ignorovat, ostatně již polovinu této roční etapy máme za sebou. Pro mnoho lidí je podzim časem depresí a negativní nálady. V tomto období je však práce na zahradě mnoho, je jí až nad hlavu, jak se říká, jenomže neláká tolik co na jaře. Je chladno, ptačí zpěv není slyšet a o nějakých barvách květů také nemůže být řeč.

Někde náš pohled ještě upoutají odkvétající podzimní astry, růže a na chráněných osluněných místech, která dosud nezasáhl noční mrazík, jsou k vidění dokonce i jiřiny, určitě však ne nadlouho. Bude zapotřebí jejich hlízy sklidit, na vzdušném místě nechat zatáhnout, dobře oschnout a uschovat do jara.
 
 
Jsou však zahrady, které přece jen i v tomto pošmourném a depresivním čase nabízejí příjemný pohled na barvy květů. Jsou to ty, jejichž majitelé vsadili na chryzantémy, které se právě proto, že vesměs rozkvétají pod zataženou oblohou, stávají stále oblíbenější květinou.
 
Abychom se nemýlili, chryzantémy nejsou jen květinami podzimu, řada druhů rozkvétá už v létě. Podzim je ale jejich hlavní dobou, protože se jedná o tzv. rostlinu krátkého dne, a právě na podzim jejich květy obzvlášť potěší. S výjimkou modré oplývají všemi barvami spektra a jeho odstínů.
 

Zahradník Jan Dvořák a Šlapanické chryzantémy

Předsudek o chryzantémách jako „květinách na jedno použití“, hřbitovním kvítí, dušinkách, všesvatinkách či kateřinkách je již překonaný. A velikou zásluhu na novém pohledu na jejich krásu i na popularitě chryzantém u nás má jejich dnes již nežijící šlechtitel Jan Dvořák (1924 - 2006).
 
Pan Dvořák a jeho chryzantémy. Foto: Archiv autorky
Díky chryzantémám, které po většinu 20. století šlechtil ve svém skleníku zahradník Dvořák, se staly Šlapanice u Brna známými nejen po celé republice, ale i za jejími hranicemi, kde na různých výstavách květin získávali Dvořákovi novošlechtěnci mnohá ocenění.
 
 „Šlapanické chryzantémy“ to byl pojem, byla to značka. Na práci zahradníka a jejich šlechtitele, který se jim věnoval celý život, se už dnes trochu pozapomíná, zásluhy Jana Dvořáka jako pěstitele chryzantém jsou ale obrovské. Jako první ve střední Evropě vypěstoval křížence velkokvětých chryzantém ze semen a vyšlechtil přes čtyři sta původních českých odrůd v neuvěřitelně bohaté barevné škále. Udržoval kontakty s mnoha významnými zahraničními osobnostmi a organizacemi ve svém oboru, byl např. členem britské Chrysanthemum National Society. Velký kompliment na jeho adresu složil například profesor a mistr ikebany Sofu Tešigahara už v roce 1961 a prezident japonské National Chryzanthemum Society mu věnoval cennou fotodokumentaci japonských chryzantém. Velký obdiv nad kolekcí novošlechtěnců pana Dvořáka vyjádřila v roce 1998 také profesorka Miwako Kodayashi, která v brněnském Místodržitelském paláci předváděla japonské národní umění ikebany. Chryzantémy Jana Dvořáka ze Šlapanic získaly obdiv Japonců, kteří chryzantému považují za svou národní květinu.
 
Záhon šlapanických chryzantém. Foto: Archiv autorky.
16.11.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444