Ještě jednou o zdravém ležení

V předchozím povídání o zdravém sezení a ležení s odbornicí na čalouněný nábytek ing. Helenou Prokopovou jsme hovořili o velikosti lehací plochy a o tom, jak má lehací plocha individuálně každého člověka nést, podepírat. Protože se naši čtenáři často ptají, na co se při pořizování zdravého spaní zaměřit, pokračujeme dnes v rozhovoru na toto téma.

Je možné zobecnit, jaké náležitosti má mít lehací plocha, tedy rošt a matrace, abychom věděli, co máme chtít, když si pořizujeme nové lůžko?
Zobecnit, co je pro určitého člověka nejlepší, je obtížné, spíše nemožné. Je třeba si uvědomit, že lidé jsou velmi rozdílní, malí, velcí, různě hmotní a ještě s různým rozložením hmotnosti v těle. A ještě v průběhu let (u gravidních žen v průběhu týdnů, měsíců) se hmotnost většiny lidí mění. Jen  velmi málo lidí si v rozmezí 10 let,

po které by měla matrace maximálně sloužit, zachová shodnou postavu, hmotnost, rozložení hmotnosti. 
Rozhodně je ale třeba brát v úvahu individuální hmotnost?
Ano, důležitá je ale také výška, o tom jsme už minule mluvili, a tvar postavy – tedy kde máte ramena, kde bok. Dále je třeba si uvědomit, že matrace sama nedokáže vytvořit dokonalé ležení. Kvalitní lehací plocha pro zdravé ležení a spaní může vzniknout správným výběrem souboru vzájemně slučitelného roštu a matrace. Tento soubor musí být doplněn vhodnou kostrou lůžka  a vhodným polštářkem, aby byla krční páteř správně podepírána při ležení na zádech i na pravém či levém boku. Kostra lůžka by měla být hezká dle našeho výběru, abychom si do lůžka rádi lehali. Neměla by nás stresovat tím, že si natlučeme holeně o bočnice nebo zakopneme o nožky, popř.s i zlomíme prsty na nohou. Kostra má také, jak už jsem minule upozorňovala, umožňovat proudění vzduchu pod lehací plochu, tedy přívod suchého čistého vzduchu do lehací plochy a odvod vzduchu vlhkého. Proto by lůžko nemělo být umisťováno do těžko větratelných prostor, nik apod.

Představy o hygieně spaní se tedy s časem mění...
Je ovšem třeba říci, že naši předkové spali hygienicky a zdravě, protože si každý rok nacpávali slamník čerstvou pružnou režnou slámou. Pod slamníkem v lůžku měli příčně položená prkna, mezi kterými proudil vzduch. Na slamník dávali pro změkčení a zateplení tenkou peřinu spodnici, kterou denně (nebo co nejčastěji) větrali na sluníčku nebo i v mraze na plotě.
Lůžko splňující dnešní kritéria hygieny bychom měli volit tak, aby jeho jednotlivé prvky – rošt, matrace, byly samostatné, rošt na vlhko otíratelný, matrace se snímatelným pracím potahem. Kvalitní rošt lze používat dlouhou řadu let, ale matrace nemá být z hygienických důvodů starší 10 let. Reklamy typu „Záruka na 25 let“ nepostihují skutečnost, že nestačí technicky vyřešit proležení matrace. Starší matrace se stává i útočištěm roztočů, je prosáklá potem. Tak jak se staráme o své prádlo a oděvy, je třeba starat se i o matraci. Proto je výhodné mít na matraci snímatelný prací potah. V 21.století přece nebudete spát na nevyčištěném nehygienickém výrobku!

Jak se má z lůžka vstávat, aby naše páteř netrpěla?
Pro bezpečné vstávání by postel měla být nejméně z jedné dlouhé strany pohodlně přístupná. Známý brněnský ortopéd Doc.MUDr.Ivan Müller,CSc. doporučuje: „Ráno žádné hop a vyskoč! Po probuzení se má člověk přetočit na bok k té dlouhé přístupné straně lůžka, pomalu spouštět nohy dolů a postupným rolováním zvedat trup. Již vsedě je třeba chvilku počkat, popřemýšlet nad úkoly následujícího dne a potom pomalu vstávat.“
Existuje nějaké ideální řešení zdravého spaní?
Ideální by bylo, kdyby se rošt a matrace dokázaly každému člověku přizpůsobit, pouze pro těžkotonážní jedince by bylo nutné ztužit nosné bloky a volit matraci z nosnějších materiálů. Docílit automatické přizpůsobování lehací plochy pro každého je úkol, který se renomované firmy ve vyspělých státech již 50 let snaží vyřešit. Nejblíže se dostala vedoucí firma v oboru, německá firma Thomas GmbH z Bremervörde u Hamburku se svým lehacím systémem LATTOFLEX WINX 100, 150, 200, 300. 

Rošt tvoří samonosný rám, na který  jsou pružnými koncovkami uloženy příčné sklolaminátové tyče, na ty jsou pak upevněna pružná křidélka. Následuje uživateli individuálně upravená EVO matrace ze studených polyuretanových pěn s vysokou nosností a současně vysokou měkkostí, vhodně vnitřně tvarovaných. V prodejně zákazníkovi pomocí jednoduchého EVO metru zjistí kde má rameno, kde bok. Podle toho se v závodě v Bremervörde jádro matrace složí (partneři různých postav budou mít tedy odlišné složení matrace). Potah si zákazník zvolí dle svého přání.

Potah může být i takový, který v rozmezí 35-37 st. C udržuje termoregulaci. Takže se člověk ani v parném létě na matraci nepotí. Pro mladistvé je určen jednodušší systém WINX 100 se základní matrací. Nejdokonalejší je WINX 300.
Rošty mohou být nepolohovatelné, ale také s několikerým mechanickým či elektrickým polohováním. Např. polohování nohou od ramene, aby paty byly ve výši srdce a krevní oběh probíhal v rovině, je příznivé pro srdce a cévy. Lze si nastavit oblíbené polohy.  Systém může být vybaven masážními prvky s osmi druhy masáží. WINX 300 je prostě Mercedes mezi lehacími plochami. Existují i poměrně kvalitní jednodušší systémy,  těm bych se ráda věnovala zase příště. Chci jen zdůraznit, že moudrý člověk, pokud to alespoň trochu jde, do dokonalosti ležení a spaní investuje dostatek peněz, je to investice, která se vám rozhodně vrátí.

08.03.2005 | redakce Bydlení.cz
  • Cech čalouníků a dekoratérů

    Cech čalouníků a dekoratérů sdružuje výrobce čalouněného nábytku i jiných čalouněných výrobků a dekorací, dodavatele, prodejce, autorizované osoby a odborné školy všech stupňů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444