Je stavební spoření spíše spořicí nebo spíše úvěrový produkt?

Ilustrační foto ČMSS

Ilustrační foto ČMSS

V názvu vyčnívá slovo „spoření“, čili to je důvod pro domněnku, že jde o spořicí produkt.  Právě díky svému názvu budí stavební spoření tento mylný dojem. Skutečnost je však taková, že hlavním cílem stavebního spoření je poskytování úvěrů s předepsanými parametry. Předepsanými tak, aby byly tyto úvěry pro klienta výhodné.

Kolik si myslíte, že jich stavební spoření za těch o něco více než 18 let existence vyprodukovalo?
 
České domácnosti tento produkt oslovil na podzim roku 1993 jako zcela nový, zde dosud neznámý finanční nástroj. A oslovil je s velkým úspěchem. Dnes má své stavební spoření prakticky každý druhý obyvatel naší republiky. Ale co je podstatné, od vstupu na český trh do současnosti využili lidé, tedy účastníci stavebního spoření, více než 1,93 milionu úvěrů od stavebních spořitelen. Objem těchto úvěrů již překonal částku 580 miliard korun.

Dovedete si přitom představit, kolik a jaké projekty, záměry či sny dokázali lidé s těmito úvěry uskutečnit?

Ještě dřív, než se ponoříme do statistik, připomeňme si, že úvěry stavebních spořitelen lze použít jen na bytové potřeby, což znamená ovšem velmi široké možnosti. Od koupě starší nemovitosti přes výstavbu rodinného domu, pořízení nového bytu a modernizaci stávajícího domova až po přeúvěrování hypotéky. Ale zpět k otázce. Za těch více než 18 let využili lidé v největším počtu tyto úvěry na modernizaci svých domovů. Více než 44 % přispělo k lepšímu a pohodlnějšímu bydlení. Takřka třetinou úvěrů řešili lidé koupi starší nemovitosti, bytu či domku. Vzpomeňte jen na privatizaci bytů. A takřka 15 % úvěrů posloužilo lidem k získání zcela nového bytu nebo k výstavbě rodinného domu. Zbytek úvěrů využili lidé na ostatní bytové potřeby.

Proč je stavební spoření i nadále tak atraktivním produktem?

  • Nová smlouva přináší průměrné roční zhodnocení více než 5 %.
  • Úspory klientů jsou maximálně bezpečné. Peněžní vklady stavebních spořitelen jsou regulovány státem, investují do pevně úročených cenných papírů a nepřistupují na žádná měnová rizika. A navíc jsou vklady ze zákona stoprocentně pojištěny až do částky odpovídající 100 000 eur, tzn. cca 2,5 milionu korun.
  • Svými vklady si klienti postupně vytvářejí nárok na řádný úvěr ze stavebního spoření. Jeho neměnnou úrokovou sazbu znají již v okamžiku uzavření smlouvy o spoření, ale rozhodnout se pro úvěr mohou třeba až za deset nebo patnáct let.
  • V nabídce má přitom Liška, jak se Českomoravské stavební spořitelně přezdívá, úvěr ze stavebního spoření s pevnou roční sazbou jen 3,7 %.
  • Klienti ČMSS mají přitom výhodu v tom, že řádný úvěr ze stavebního spoření získají až do půl milionu korun bez jakéhokoliv zajištění nebo ručení.

A kde hledat nebo získat bližší informace o stavebním spoření a jeho úvěrech na bydlení?

Liška staví na osobním poradenství, proto se s důvěrou obraťte na finanční poradce ČMSS. Podrobnější informace o nabídce a možnostech jejího využití získáte právě u nich, ale seznámit se s nimi můžete i na webových stránkách ČMSS na adrese www.cmss.cz. A tam také snadno najdete kontakt na vám nejbližšího místně příslušného finančního poradce ČMSS.

Reprezentativní příklad průměrného Ú – tarif Atraktiv Rychlá

Při výši průměrného úvěru 220 000 Kč a úrokové sazbě 3,7 % p.a. budete splácet měsíční splátku 2850 Kč po dobu 7 let a 5 měsíců. Nárok na úvěr vzniká už po dvou letech od uzavření smlouvy o stavebním spoření, pokud uspoříte alespoň 38 % z cílové částky a dosáhnete hodnotícího čísla 64. Celkem zaplatíte za takový průměrný úvěr částku 251 185 Kč a RPSN činí 3,63 %. Za vedení úvěrového účtu budete platit 330 Kč ročně.

13.03.2012 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444