Je libo zahejbáky?

Chladnější rána, brzké stmívání - vše nasvědčuje tomu, že nás léto se svými voňavými jahodami a malinami definitivně opustilo. Podzim, stejně jako každé roční období, má však také kouzlo. Dozrávají švestkové aleje, sklízejí se jablka a v neposlední řadě nastává období sběru brambor. I když receptů na pokrmy z brambor je nespočet, byla by velká škoda, kdybychom zapomněli na jeden z nejjednodušších.

Znáte bramborové placky? Vzpomenete si na jejich vůni? Možná je právě vám babičky pekly na kamnech a ještě teplé potíraly sádlem. Bramborové placičky jsou známé v mnoha koutech naší země pod různými názvy. Na jižní Moravě pečou „přesňáky“, na Vysočině „pekáče“, kolem Hluku na Uherskohradišťsku si pochutnávají na „patentech“, v okolí Kyjova na „latách“, Moravské Slovácko zná placky jako „olipy“, „lokše“ jsou součástí slovenského národního jídla a podávají se k pečené huse. Placky a jiné staročeské pochoutky můžeme dostat na jarmarcích a trzích. Jejich příprava je ovšem tak snadná, že si na nich můžete pochutnávat ještě dnes.
Základ bramborových placek tvoří pouhé tři suroviny: brambory, hladká mouka a sůl.

Bramborové placky

1 kg brambor
300 g hladké mouky
sůl

Brambory nejlépe den předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Druhý den je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, sůl a na pomoučeném vále důkladně zpracujeme těsto. Je-li potřeba, přisypeme mouku. Tvarujeme placičky, které okamžitě pečeme z obou stran na suché pánvi. Že je placka hotová, poznáme podle tmavých puchýřků, které na ní vyskočí.

Vaší fantazii a konečné úpravě se meze nekladou. Někdo miluje placky jen tak potřené sádlem nebo máslem, na Hodonínsku se mažou povidlím, skořicí a rumem, některým chutnají posypané mákem a cukrem.
K tradičním receptům na Vysočině patří takzvané „zahejbáky“. Jsou to v podstatě bramborové placky, zde nazývané „pekáče“, naplněné jablky a mákem.

Zahejbáky z Vysočiny

těsto na bramborové placky
6 velkých jablek
200 g mletého máku
cukr podle chuti

Na přípravu zahejbáků zpracujeme stejné těsto jako na bramborové placky. Náplň vytvoříme z nastrouhaných jablek, pomletého máku a cukru. Na jednotlivé placičky klademe směs, placku přehneme a prsty jemně stlačíme okraje. Zahejbáky pečeme v předehřáté troubě na 220°C až do vytvoření tmavých puchýřků.
Zahejbáky jsou výborné teplé i zastudena. Otázkou je, zda vám do vychladnutí vydrží. Jsou totiž tak dobré, že se do nich celá rodina pustí ihned.
06.11.2012 | Jana Vaňková
  • Jana Vaňková

    Jana se stala členem týmu BYDLENÍ.CZ začátkem října 2012. Jako redaktorka píše články o zajímavých akcích nebo osobnostech, připravuje seriál článků Na reality s rozumem, stará se o podobu PR článků a zároveň svými postřehy přispívá do vlastního blogu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444