Bramborové placky
1 kg brambor
300 g hladké mouky
sůl
Brambory nejlépe den předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Druhý den je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, sůl a na pomoučeném vále důkladně zpracujeme těsto. Je-li potřeba, přisypeme mouku. Tvarujeme placičky, které okamžitě pečeme z obou stran na suché pánvi. Že je placka hotová, poznáme podle tmavých puchýřků, které na ní vyskočí.
Vaší fantazii a konečné úpravě se meze nekladou. Někdo miluje placky jen tak potřené sádlem nebo máslem, na Hodonínsku se mažou povidlím, skořicí a rumem, některým chutnají posypané mákem a cukrem.
Zahejbáky z Vysočiny
těsto na bramborové placky
6 velkých jablek
200 g mletého máku
cukr podle chuti
Na přípravu zahejbáků zpracujeme stejné těsto jako na bramborové placky. Náplň vytvoříme z nastrouhaných jablek, pomletého máku a cukru. Na jednotlivé placičky klademe směs, placku přehneme a prsty jemně stlačíme okraje. Zahejbáky pečeme v předehřáté troubě na 220°C až do vytvoření tmavých puchýřků.