Je investiční byt stále zajímavou investicí?

Vezmu si hypotéku, za ni koupím byt, seženu nájemníky a ti mi budou platit nájemné. Nájemníci mi hypotéku splatí a ve finále budu mít vlastní byt. Tak si někteří představují vidinu příjemného přivýdělku. Jak to je? Vyplatí se pořídit si byt za účelem pronájmu? Zeptali jsme se za vás odborníků.

Investice do nemovitosti s sebou nese dva důležité problémy. Vysoké pořizovací náklady a velice zdlouhavou návratnost a výnos. Když vám leží peníze na účtě ladem, investovat do nemovitosti jistě nebude takový problém jako v případě, když si musíte na koupi bytu brát hypotéku. Ono totiž platit navíc měsíčně několik tisíc k vlastním výdajům není jen tak. A vůbec. Jsou investiční byty výnosné? Zeptali jsme se několika odborníků a níže si můžete přečíst jejich odpovědi.
 

„Koupě bytu na investici byla vždy poměrně velmi srozumitelnou a praktickou alternativou k jiným známým investicím."


Mgr. PETER VIŠŇOVSKÝ
ředitel realitní kanceláře LEXXUS  

„Koupě bytu na investici byla vždy poměrně velmi srozumitelnou a praktickou alternativou k jiným známým investicím. Oproti akciím, zlatu nebo dluhopisům můžete byt reálně užívat, případně inkasovat příjmy z jeho pronájmu. Pokud koupíte za adekvátní cenu alespoň trochu atraktivní/jedinečnou nemovitost, máte jistotu, že na ceně nikdy významně neztratí. V současné době je z pohledu investování situace velmi příznivá. Ceny nemovitostí již druhým rokem mírně rostou, ale hypoteční úroky se stále drží na rekordně nízké úrovni. Tento stav zcela jistě dlouho nevydrží. Lze předpokládat, že s určitým zpožděním se obecně projevující růst hospodářství odrazí i na růstu (nejen) hypotečních úroků. Stejně tak lze předpokládat, že současný zdravý růst cen bude dále pokračovat -  růst je mírný, tažený reálnou poptávkou. Jinými slovy lze předpokládat, že za rok koupíte stejnou nemovitost za více peněz a na úrocích zaplatíte také více. "

„Doba přeje investičním bytům... Podstatným dovětkem ale je, že musíte vědět jak na to."


VLADIMÍR ZUZÁK
Home Institute

Investiční byty jsou zajímavé pro šikovné investory. Jejich potenciál je velký – s rezidenční nemovitostí se můžete dnes dostat na výnos 5 % nebo i více. Doba přeje investičním bytům, protože ceny se právě odlepily ode dna a sazby hypoték zůstávají nízké. Podstatným dovětkem ale je, že musíte vědět jak na to. Ne každý byt k pronájmu bude dobrou investicí – musíte ho umět dobře koupit, pronajmout a spravovat.

Z hlediska vývoje na realitním trhu nejvhodnější podmínky pro koupi nemovitosti vydrží zřejmě ještě několik měsíců, kdy Česká národní banka ponechá 2T repo sazbu na “technické nule”, tedy na současných 0,05 %. Právě tato intervence umožnuje neustálý pokles úrokových sazeb hypoték u všech bank, které si za levno půjčují od ČNB. Vzít si hypotéku na investiční byt - to je velmi dobrá technika, která slouží jako páka k dosažení vyššího výnosu. Nízké sazby proto doporučuji využít.

Druhým rozhodujícím faktem jsou ceny nemovitostí, které se v celostátním měřítku již odlepily ode dna, ale jejich vývoj je poměrně výrazně závislý na konkrétním regionu nebo lokalitě. Investiční byt je dobré koupit na místě, kde ceny ještě nejsou příliš vysoké (a mají předpoklad růstu), ale nájmy již dosahují slušné úrovně. Abyste dosáhli zajímavého výnosu, musíte si dát pozor také na budoucí náklady, především poplatky. Proto doporučuji nakupovat v bytových domech, které již mají splacenou rekonstrukci.

Setkávám se neustále s dotazy lidí, kteří koupili byt na pronájem, ale nedosáhli dostatečného výnosu. Doporučoval bych proto v tomto ohledu nepouštět se do investice jako laik sám, pouze s “kuchařkou” internetových článků a poraden v ruce. Jakmile byt špatně koupíte, výnos už budete těžko zvedat, takže se vyplatí nechat si poradit.

„Investiční byty nejsou pro každého"


JIŘÍ ŽIDŮ
jednatel společnosti AXIDA s.r.o.


„Když se řekne investice do nemovitostí, tak si většina lidí myslí, že se jich to netýká. Druzí vidí v investování do nemovitostí zajímavý způsob, jak zhodnotit své peníze a ochránit je před inflací. Odpůrci investování do nemovitostí poukazují na špatnou likviditu a nejistý výnos, který nelze předem přesně odhadnout. K tomu vysoké pořizovací náklady. Oba tábory mají pravdu, a proto je třeba hned na začátku říct, že koupě investičního bytu není příležitostí pro každého. Také je třeba opravit jeden zavedený omyl a tím je přesvědčení, že investice je koupě bytu pro vlastní bydlení. To je černá díra, do které budete peníze stále dávat. Investiční byt je taková nemovitost, která svému majiteli přináší trvalý zisk převyšující přinejmenším hodnotu jeho osobní inflace..."

Pokračování článku zde.

„...je třeba u investice do bytu počítat s relativně delší návratností, cca mezi 18 - 25 roky."


Bc. PETR CHARVÁT
specialista na prodej bytů spolupracující s realitní společností Gaute, a.s.

„Investice do nemovitostí je stále poměrně často využívaná forma "uložení" volných finančních prostředků. Osoba, která chce uložit a následně zhodnotit volné finanční prostředky má na výběr - investovat do komerčních či rezidenčních nemovitostí. Co se týče investice do rezidenčních nemovitostí, je možné rozhodovat se mezi novými bytovými projekty nebo staršími nemovitostmi. Finální rozhodnutí, zda zvolit nový případně starší byt, se odvíjí od celkové sumy, kterou je kupující schopen investovat. V každém případě je třeba u investice do bytu počítat s relativně delší návratností, cca mezi 18 - 25 roky. Zásadní výhodu takto investovaných prostředků vidíme v jejich zabezpečení, neboť ceny nemovitostí v průběhu času stále porostou."
 

„V současné době tvoří podíl těchto kupců na celkovém počtu prodaných bytů zhruba 30 procent."


RNDr. EVŽEN KOREC, CSc.
generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

„Investice do pořízení vlastního bytu je výhodnou investicí a taktéž neméně výhodným způsobem, jak zhodnocovat volné prostředky. Zvyšující se podíl bytů, které EKOSPOL prodá těmto investorům, to jenom dokládá. V současné době tvoří podíl těchto kupců na celkovém počtu prodaných bytů zhruba 30 procent. Koupě kvalitní nemovitosti s potenciálem dalšího zhodnocení je jedním z nejlepších rozhodnutí, které může dnes každý – a zejména mladý – člověk udělat. Z naší komunikace s klienty víme, že vedle zajištění budoucího bydlení pro své děti kupují tito lidé byty i jako prostředek zajištění na stáří, pro relativně vysoký a bezrizikový výnos z pronájmu nebo jako nástroj ochrany úspor před inflací.

„Šťastný výběr bytu vám usnadní jeho pozdější pronájem."


JAKUB ŠEPEL
specialista na pronájmy bytů ze společnosti GAUTE,

Pokud o pořízení bytu na investici teprve uvažujete, dobře vybírejte. O úspěchu či neúspěchu vaší snahy byt bez problémů pronajmout rozhoduje mnoho okolností, z nichž některé můžete zásadně ovlivnit už při jeho pořizování. Lokalita, stavebně-technický stav bytu, velikost a úroveň vybavení bytu do značné míry určí i to, jaké nájemce můžete očekávat, jaký bude výnos z nájemného a jaké budete muset řešit problémy. Díky novému občanskému zákoníku je pozice majitele bytu vůči nájemníkovi stále složitá, ale s dobrou nájemní smlouvou a pomoci zkušeného realitního makléře, který pomůže najít vhodné nájemníky je stále investice do bytu k pronájmu bezpečná."



Jak i z odpovědí námi oslovených odborníků vyplývá, koupě bytu k dalšímu pronajímání vyžaduje důkladné zvážení. Základem úspěchu je totiž umění investovat. Je důležité vědět, jaký druh nemovitosti koupit a za jakou cenu. Abyste byli úspěšní, je potřeba důsledně zmapovat příhodné lokality a neunáhlit se jejím výběrem, protože s nevhodně umístněnou nemovitostí nikdy nic neuděláte. A v neposlední řadě je nezbytné vybrat slušného nájemníka a umět pronajímat. Investování do nemovitosti s sebou samozřejmě nese starosti. Vysoké prvotní náklady, časovou náročnost, neustálé riziko ztráty, když nebude byt stoprocentně obsazen, a samozřejmě trvalý stres, zvláště tehdy, využijete-li k financování koupě hypotéku. Pokud se však obrníte trpělivostí a budete umět investovat do nemovitosti, tato možnost vás dokáže na stáří slušně zajistit.
 
 
bydlinekPřemýšlíte o koupi bytu na investici?
Zajímají vás nějaké informace? Ptejte se zkušených odborníků. Napište nám.  
*Váš prostor k vyjádření:
*Jméno a příjmení:  
*E-mail:  
* povinná pole
16.07.2014 | Jana Koenigová
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444