Jaro je tu. Jaké trendy přináší pro venkovní keramické dlažby?

Novinka: venkovní keramická dlažba Woodtale s dokonalým dezénem dubového dřeva a možností pokládky na terče, Los Kachlos

Novinka: venkovní keramická dlažba Woodtale s dokonalým dezénem dubového dřeva a možností pokládky na terče, Los Kachlos

Dokonalá imitace dřeva či kamene, hexagonové formáty, speciální protiskluzné modely pro okolí bazénů a pokládka na terče. To jsou letošní hlavní trendy v oblasti venkovní keramické dlažby, která získává čím dál větší oblibu. Co za delikatesy konkrétně výrobci připravili pro nadcházející sezónu?

Důvodů popularity venkovní keramické dlažby je hned několik – má vysokou estetickou hodnotu a oproti betonu nebo plastovému povrchu nabízí výrazně lepší vlastnosti - je protiskluzná, mrazuvzdorná a nešpiní se jako dlažba betonová. Navíc kromě samotných dlaždic zahrnuje i celou řadu dalších prvků, jako jsou schodovky, parapety, dekory, bazénové krajovky. K dispozici je také mnoho formátů a stylů, které se liší povrchovou úpravou, barevnými spektry a různými dekoračními doplňky.

Vlastníci moderních domů preferují imitace kamene nebo betonu, u tradičních domů se zase přiklánějí spíš k terracotě nebo její imitaci.

 
Venkovní dlažba RG Serena
s protiskluzovou úpravou
Los Kachlos
 
V současné době jsou velmi populární dlažby, které dokonale splynou s okolní přírodou a imitují dřevo v jeho různých podobách a barevnosti. Top novinkou v této oblasti je například série dlažeb Woodtale, kterou od přirozeného dubového dřeva prakticky nerozeznáte, a to díky skutečně propracovaným žilkám a sukům a jemně barevným kontrastům. Výhodou této dlažby je, že je dostupná i v tloušťce 2 cm, díky níž je možná pokládka i na terče anebo přímo do štěrkového či pískového lože.
 
Velmi populární je v současné době i série RG Lovely, která svou povrchovou úpravou a jemnými barvami dotváří dokonalou iluzi dubového, bukového nebo smrkového dřeva. Tato série navíc zahrnuje i schodový program, bazénové krajovky a přelivové hrany. Stejné výhody má i její sesterská série, RG Serena, která velmi věrně imituje přírodní kámen.

Pro milovníky klasiky a teplých barevných tónů pálené cihly jsou k dispozici terrakotové dlažby anebo rustikální série Natuc, která osloví i obrovským množstvím formátů, které umožňují vytvářet zajímavé skladby. Vedle klasických čtvercových či obdélníkových formátů jsou to například i hexagony.
Hexagonová dlažba Natuc, Los Kachlos
 
Pro menší formáty dlažby Natuc
lze vymyslet zajímavou skladbu,
Los Kachlos
 

Jak na pokládku

Keramická dlažba se obvykle v exteriéru lepila na betonový podklad. Toto řešení se samozřejmě ve většině případů využívá i v současné době, ovšem navíc existují i další možnosti. Zesílené keramické dlažby o tloušťce 18 – 20 mm lze například volně klást do trávníku či štěrkového lože. Pro překlenutí schodku či nerovného povrchu je pak vhodná i pokládka na terče, které jsou výškově nastavitelné, a proto s jejich pomocí lze vytvořit například bezbariérový přístup na balkón či terasu. 

Terčová dlažba je praktická pro využití na balkónech či střešních terasách ještě z jiného důvodu - vytváří mezi dlažbou a podkladem praktickou vzduchovou kapsu, která slouží jako protihluková izolace. Zároveň tudy můžete vést elektrickou kabeláž.
14.03.2016 | PR
  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444