Jarní úklid podle Feng Shui nastartuje pozitivní změny

Jaro je období probouzení přírody po zimním spánku, čas obnovy a obrody. Je to také ta nejvhodnější doba pro důkladný úklid vašeho bytu, domu či kanceláře. Dobrý jarní úklid může udělat zázraky s vaší osobní energií; pomůže ji vyživit a posílit. Využijte tohoto ročního období ke zbavení se staré stagnující energie, vytvoření prostoru a přilákání nové, pozitivní. Z jejího příchodu budete těžit po celý zbytek roku.

Pár osvědčených Feng Shui tipů

Nepořádek znamená překážku v plynutí energie prostorem, což se v životě obyvatel projevuje komplikacemi a zmatkem. Nepořádek vás ovlivní podle toho, jaký typ člověka jste, kolik věcí máte, jak dlouho a kde je skladujete. Může způsobovat pocit únavy a otupělosti, držet vás v zajetí minulosti nebo vás uvádět ve zmatek. Proto je zbavování se nepořádku klíčovou součástí Feng Shui. Všechno, co vás obklopuje, obzvláště vaše domácí prostředí, zrcadlí vaše vnitřní já. Úklidem svého domova tak měníte i možnosti ve svém vlastním životě. Odstraněním překážek v harmonickém proudění energie vytváříte harmonii ve svém životě a prostor pro nové příležitosti.
 
Zbavování se starých věcí je nedílnou součástí procesu zbavování se nepořádku. Abyste tento úkol zdárně splnili, musíte být k sobě i k dalším členům rodiny nemilosrdní. Postupně procházejte všechny místnosti vašeho obydlí a rozhodněte se, zda skutečně všechny ty věci vršící se ve skříních potřebujete. Nezapomeňte také na komoru, půdu a sklep, kde se staré věci, na které jste již možná zapomněli, kumulují nejčastěji. Všechna tato místa je potřeba vysmýčit, zásoby starých nepoužívaných věcí totiž představují zásobárnu stagnující energie.

Mytí oken patří k jarnímu úklidu již od dob našich babiček. Okna ve Feng Shui představují oči obyvatel. Proto by měla být udržována čistá a v dobrém stavu. Špinavá okna mohou ovlivnit vaši schopnost vidět a orientovat se v okolním světě.

Stejně tak nezapomeňte na vstupní dveře. Vstup jsou ústa, kudy do obydlí vstupuje nová energie. Měli bychom je udržovat v pořádku a čistotě. Dveře i rám omyjte octovou vodou (ta se hodí k energetickému čištění obecně v celé domácnosti), odstraňte defekty (drhnutí, nefunkční klika), starou nevzhlednou předložku vyměňte za novou… ať může nová energie hladce vklouznout do vašeho domu. 

Na které místnosti bychom neměli při jarním úklidu určitě zapomenout?

Pokud chcete zlepšit své zdraví, zbavte se všeho, co blokuje tok energie ve vaší kuchyni. Stav vaší kuchyně představuje stav vašeho zdraví. Takže udělejte sami sobě laskavost a důkladně ji ukliďte a vyčistěte. Zaměřte se na nepořádek v lednici a mrazničce, vyčistěte a ukliďte všechny šuplíky a skříňky, setřete povrchy, svítidla, sporák i troubu, atd. Připravte cestu pro proudění nové silné pulzující energie, která pomůže podpořit vaše zdraví.

Další důležitou místností, kterou byste neměli opomenout důkladně uklidit, je ložnice. V ložnici trávíme třetinu života spánkem, který nám pomáhá regenerovat a čerpat novou energii. Je tedy důležité, abychom měli pro relaxaci zajištěny co nejlepší podmínky. Zaměřte se na prostor pod postelí, který by měl být volný, aby energie mohla proudit i pod matrací. Pokud chcete přilákat nový partnerský vztah do svého života, vytvořte pro nového partnera prostor (skutečný fyzický prostor), neboť tato nová osoba má mít místo ve vaší domácnosti a ložnice je hlavní místností představující partnerství.
 
Vedle kuchyně a ložnice má ve Feng Shui neméně důležitou roli koupelna. Kromě úklidu a zbavení se starých věcí se zaměřte na opravu nefunkčností. Prasklé zrcadlo vyměňte za nové, opravte kapající kohoutek nebo protékající WC, vyměňte prasklou žárovku apod. 
Poté co uklidíte všechny místnosti, přistupte k poslednímu kroku jarního úklidu – energetické očistě prostoru. Očistný rituál má za cíl vyhnat starou negativní energii a přilákat novou pozitivní. Způsobů, jak provést očistný rituál, je několik. Záleží na vaší preferenci.

  • Sůl – do všech koutů místností nasypte hromádku mořské hrubozrnné soli a nechte min 7 hod působit. Poté sůl zameťte a zakopejte do země. Sůl spolkne negativní energii.
  • Vůně – projděte všechny místnosti s doutnající vonnou tyčinkou, sušenou levandulí nebo šalvějí.
  • Oheň – obejděte místnosti se zapálenou svíčkou.
  • Zvuk – využijte vlastní zpěv doplněný o zvuky svých rukou (luskání prstů, tleskání), samotné tleskání, zvonky či šamanské bubny.
Během rituálu nezapomeňte nahlas poprosit a na závěr poděkovat tomu, ke komu nebo k čemu své myšlenky obracíte. 
Než se do jarního úklidu pustíte, uvědomte si, proč to všechno vlastně děláte. Chápat smysl této činnosti je totiž stejně důležité jako činnost sama. Až z domova odstraníte všechny staré nepotřebné věci, uklidíte a uvolníte tak nové energii průchod, budete se nejen cítit skvěle, ale zaznamenáte také vzrušení z čerstvého startu do nového života, který vás v následujícím období čeká.
11.05.2023 | PR
  • Česká škola Feng Shui

    Česká škola Feng Shui nabízí studium Feng Shui a řadu doplňkových seminářů pod vedením předních specialistů, včetně uznávaného amerického odborníka na Feng Shui Rogera Greena. Na českém trhu působí již od roku 2005. 


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444