Jarní péče o Váš trávník

Pokud chceme mít v létě pěkný hustý trávník, je dobré věnovat mu trochu péče a začít koncem března s jarní kúrou. Trávníku zvláště prospívá, když poté, co opadla sněhová pokrývka a půda roztála, získá dostatek vzduchu. Provzdušnění trávníku docílíme odstraněním mechů, plevele a nečistot. Návody a rady pro jarní kúru naleznete v tomto článku.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Provzdušnění trávníku
Prvním krokem v jarní péči o trávník je posekání, které provedeme
na konci března na co nejmenší výšku, která usnadní provzdušňování. Nejlepší metodou provzdušnění trávníku je vertikutace, kterou lze provést pomocí vertikutátoru či namáhavěji železnými hráběmi. Vertikutace spočívá v zařezávání ostnů nebo nožů do země, rotující nože vertikutátoru půdu prořezávají a zároveň vytrhávají mech a travní houby. Při použití vertikutátoru nastavíme řeznou hloubku na 3 mm, u zanedbaného trávníku na 5 mm. Po dobře provedené vertikutaci se do půdy lépe dostávají živiny, sluneční paprsky a voda. Trávník může po této proceduře vypadat potrhaně a nevzhledně, ale takto vzniklé menší plochy brzy samy zarostou.
Boj proti mechu
Nejčastějším důvodem tvorby mechu je zadržovaná vlhkost a stín či příliš nízké pH půdy. Mech tvořící se pod stromy je možno odstranit zmenšením stínu prostříháním stromů. Důvodem tvorby mechu může být také nadměrná zálivka zavlažovacím zařízením, kterou je v případě, že se mech tvoří, dobré omezit. Zadržovanou vlhkost, lze uvolnit rycími vidlemi.
V případě, že se mech stále tvoří lze se ho zbavit mechanicky - vertikutací. Pokud se mech nadále tvoří, musíme použít chemické prostředky. Používají se prostředky na hubení mechu ve formě prášku, který se nanáší na trávu.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Hnojení
Jarní hnojení je důležité pro růst a odnožování. Hnojit můžete průmyslovými hnojivy ve formě granulí, prášku nebo postřikových hnojiv. Pro správnou a vyváženou výživu potřebuje tráva tyto prvky: dusík, fosfor, draslík, hořčík, železo, měď, mangan, bór a zinek. Je potřeba hnojivo rozhazovat rovnoměrně, jinak se v trávě mohou objevit barevné obrazce. V horším případě se může stát, že trávník spálíte úplně. Použít můžete také organické hnojivo - kompostovou půdu, která je nejkvalitnějším a nejpřirozenějším hnojivem. Vzhledem k tomu, že kompostová půda obsahuje obrovské množství semen plevele připravených ke klíčení, je nutné ji před rozhozem nechat rozloženou odležet a vyklíčená semena odstranit. Po rozhození kompostové půdy ji vpravujeme pod travní drn hráběmi.
11.03.2003 | Zuzana Štolfová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444