Jaký obklad na plochu za vařičem?

Foto: M.B.KERAMIKA

Foto: M.B.KERAMIKA

Čtenářka Šárka se potýká s problémem obkladu za kuchyňskou linkou. Jaký vybrat obklad, když je hořák umístěn blízko stěny?

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu ohledně části obkladu v kuchyni. Jedná se o rohový obklad / roh ze sádrokartonu, kde je umístěna varná deska / plyn/.
 
Původne po rekonstrukci byla celá plocha obložena sklem - matlesk, protože bohužel nejsilnější hořák je právě nejblíže rohové části, sklo při prvním vaření prasklo. Firma, která realizaci prováděla, prasklé sklo odmontovala a jako rešení na sádrokarton umístila kovovou desku natřenou zřejme emailovou bílou barvou.
 
Po vařeni je deska opálená, začouzená, protože hořák je opravdu ve velké blizkosti. Firma mi oznámila, že už nemá další řešení -  pouze kalené sklo, ale už v mám nakladu.
 
Mohla bych vas požádat, existuje jiné, méně nákladné řešení? Jedná se o prostor cca 70 cm na 70 cm.
 
Děkuji za pomoc.
Čtenářka Šárka

Pro zodpovězení dotazu jsme se obrátili na společnost M.B.KERAMIKA:

Ideální by samozřejmě bylo udělat pracovní desku o něco širší, aby hořák nebyl tak blízko stěny. V tomto případě s největší pravděpodobností vzniká problém díky sádrokartonu, který teplem pracuje.
 
Řešení představuje keramický obklad. Doporučujeme keramický obklad spíše menších rozměrů, nejlépe mozaika (může být skleněná i klasická keramická od rozměru 1x1cm až např. po 5x5 cm).
Sádrokarton bude pracovat pořád, ale u té mozaiky a většího množství spár bude mít obklad možnost se rozpínat (kam se pohnout). Rozhodně nedoporučujeme obklad většího formátu (ten by zcela určitě praskl taky).
 
Všechno nalepit na Flexibilní lepidlo (pod mozaiku doporučujeme bílé) např. od MUREXINU KTF 55 a zaspárovat epoxidovou spárovací hmotou. Ta je výborná do kuchyně i z toho důvodu, že je nenasákavá, odolná proti mastnotám a plísním - nezůstanou na ní fleky jako na klasické cementové spárovací hmotě a krásně se čistí (např. MUREXIN  FMY 90).

Za společnost M.B. KERAMIKA
Kamila Pantůčková 
05.08.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444