Jaký je rozdíl v účinku finské sauny a infrasauny?

Saunování má pozitivní účinky na fyzické i psychické zdraví. Pohoda člověka je umocněna použitím luxusních materiálů (dřevo a kámen), který působí uklidňujícím dojmem a dochází tak k lepší relaxaci. Uvažujete o domácí sauně a váháte, zda si pořídit finskou nebo infrasaunu? Jejich účinek na lidské tělo a psychiku je různý. Porovnejme rozdíly.

Ohřívání těla
Hlavním rozdílem mezi oběma typy je způsob ohřívání našeho těla. V případě finské sauny se teplo šíří ze saunových kamen či kamínek skrze vlhkost a vzduch. Ohřátý vzduch se šíří saunou a následně ohřívá naší pokožku. U infrasauny je tomu přesně naopak. Využívá se infračerveného záření, které je produkováno infračervenými zářiči v sauně. Vzduch se v sauně ohřívá mnohem méně, ale tělo se naopak při kontaktu s infračerveným zářením zahřívá více do hloubky.

Finská sauna

 
Charakteristika
Teplota vzduchu v horní části sauny se pohybuje asi mezi 90°C až 110°C a v dolní části okolo 60°C. Vzduch je velice suchý – správně se jeho vlhkost pohybuje mezi dvěma až pěti procenty. Poléváním rozžhavených kamenů vzroste vlhkost vzduchu až na 20 %. Jako prevence proti nachlazení slouží siličný olej, který se přidává do vody na polévání kamenů (vhodný je například smrkový, pomerančový nebo olej z eukalyptu). S poléváním kamenů bychom to však neměli přehánět – vzduch ve finské sauně by měl být převážně suchý. 

Saunování není závod 
Doporučená doba saunování ve finské sauně je cca 8 - 15 min. Někdo vydrží kratší dobu, jiný déle, při saunování bychom se měli řídit především svými pocity. Následně by mělo dojít k ochlazení organismu a k relaxaci. Celý cyklus se doporučuje opakovat 3x.

Účinek
Při pravidelné návštěvě finské sauny dochází k prokazatelnému zvyšování imunity (severské země, zejména Finsko patří k zemím s nejmenší nemocností Evropě). Proto se návštěva finské sauny doporučuje jako perfektní prevence proti chřipkovým onemocněním. Saunování zlepšuje činnost vnitřních orgánů (srdce, plic a jater), jelikož odplavuje z těla toxické látky.
Finská sauna je vhodná i pro léčbu pohybového aparátu, poruch krevního tlaku (hypotonie), chronických katerů, artrózy, kloubních onemocnění, nezánětlivého revmatismu a doporučuje se i při léčbě depresí. Velmi vhodná je jako doplněk při hubnutí a jako prevence proti celulitidě. Při saunování se navíc z těla vyplavují endorfiny – hormony štěstí.

Kontraindikace
Finská sauna je nevhodná pro osoby, které nesnáší vysoké teploty, pro ty, kteří mají nezhojené rány nebo kožní defekty či akutní zánětlivá onemocnění. Není vhodná pro pacienty s maligním onemocněním, s epilepsií, vysokým krevním tlakem a nedoporučuje se v prvním trimestru těhotenství.

Infrasauna

 
Infrasauna je na rozdíl od klasické sauny založena na principu emise infračerveného záření za pomoci speciálních keramických zářičů. Mechanismus infrasauny si nechal patentovat dr. Tadaschi Ishikawa (Japonsko) již v roce 1965. 
 
Charakteristika 
Teplota vzduchu v infrasauně se pohybuje v rozmezí cca 20 - 55°C.  Díky dlouhovlnnému infračervenému záření teplo proniká rovnou do tělových tkání (dostane se až do hloubky 4 cm), nikoli do vzduchu. K intenzivnímu pocení tak dochází i při teplotě 50 stupňů Celsia a organismus není při saunování nijak zvlášť zatěžován. Díky nízké teplotě lze pobyt v sauně prodloužit až na 20 - 45 minut. Po této době by mělo dojít k ochlazení organismu, k relaxaci. Saunovací cyklus se doporučuje 3x opakovat.

Pro koho je infrasauna vhodná
Infrasauna je vhodná i pro osoby, které dobře nezvládají vysoké teploty. Na rozdíl od finské sauny (i od ostatních typů klasických saun) ji mohou po domluvě s lékařem navštívit i astmatici, alergici a osoby se srdečním onemocněním. Vzhledem k nízké teplotě vzduchu je návštěva infrasauny na rozdíl od finské sauny vhodná i před sportovním výkonem (rozehřeje svaly) a zlepšuje jejich elasticitu.

Účinek
Infrasauna uvolňuje namožené svaly, které prohřívá do hloubky, uleví i od bolesti zad (při teplotě okolo 45°C). Výborná je při bolesti kloubů a při výronu kotníku. V infrasauně můžeme protahovat šlachy a svaly, které potřebujeme uvolnit (snižuje jejich ztuhlost). U profesionálních atletů dokonce minimalizuje rekonvalescenci po úrazech. Návštěva infrasauny je vhodná i pro zlepšení stavu drobných kožních onemocnění (jizev, drobných popálenin, ekzémů, akné). Uvolňuje dýchací cesty a zbavuje únavy, zlepšuje nespavost a léčí onemocnění uší. Zlepšuje elasticitu kůže a stejně tak jako u finské sauny zbavuje pokožku nečistot a odstraňuje z ní odumřelé látky. Taktéž se doporučuje jako doplňující procedura při hubnutí a slouží jako prevence proti celulitidě.

Kontraindikace
Infrasauna se nedoporučuje při akutním kloubním onemocnění (například při poškození kloubního pouzdra), infekčním onemocnění, v prvním trimestru těhotenství. Není vhodná zejména pro osoby s hemofilií a s lupusem.

Saunahouse.cz – Prodej saun a sauny na míru 
10.02.2015

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444