Jakou roli hrají materiály v interiéru?

Při výběru interiérových dveří, šaten či vestavěných skříní se v první řadě zaměřujeme na dekor a vzhled. Stejnou pozornost bychom měli věnovat také materiálu, ze kterého jsou dveře vyrobeny. Jejich kvalita a funkčnost se během denního používání projeví.

Málokdo z nás si uvědomuje, že dveře, automatická součást bydlení, mohou významně ovlivnit prostředí domova. Je důležité si zjistit, jaké množství formaldehydu dveře obsahují, jakými barvami jsou lakovány a v případě skleněných dveří se zajímat o bezpečnost použitého materiálu.

„Každé dveře mají i se zárubní plochu asi 5 m2. V průměrně velkém bytě nebo domě je dveří samozřejmě větší počet, a pokud to sečteme, jde o vcelku velkou plochu, která už má vliv na klima v interiéru,“ uvádí Jana Růžková ze společnosti CAG, tradičního českého výrobce dveří, a dodává: „Je tedy důležité, aby použité materiály byly maximálně kvalitní a dobře zpracované. I proto si pro výrobu vybíráme výhradně prověřené dodavatele z ČR nebo ze zemí EU.“
 

Formaldehyd, lepení a lakování dveří

Formaldehyd je při vysoké koncentraci zdraví škodlivý. V interiéru se vyskytuje především u nábytku vyrobeného z dřevotřísky, je také obsažen v lepidlech, starých barvách nebo lacích. Společnost CAG vyrábí dveře, které mají až pětinásobně nižší obsah této chemické látky, než povoluje evropská norma. Je to díky tomu, že dveřní rámy vyrábí z masivního dřeva, lepidla splňují přísné normy nejen svým složením, ale také nanášeným množstvím a deskový materiál je od dodavatelů vyrábějících technologií odpovídající nízké emisní třídě.

Dobré je také použití vodou ředitelných barev pro základní lakování dveří. V CAG používají barvy od českého výrobce s certifikací, které splňují nejpřísnější hygienické normy a jsou zcela nezávadné i do dětských pokojíčků. A pokud jste zastánci přírodních materiálů, potom určitě doporučujeme podívat se na možnosti silnostěnné dýhy forte. Jde o povrch, který český výrobce dveří nabízí v mnoha variantách moření nebo pouze v olejované či voskované úpravě jako ekologickou alternativu lakovaných a laminátových dveří.
 

Chtějte více světla, chtějte bezpečné skleněné dveře

Abychom vyřešili problém tmavých chodeb nebo opticky zvětšili prostor, volíme prosklené plochy. Pro zajištění bezpečnosti je důležité vědět, jaký typ skla tvoří výplň dveří. Chtějte bezpečnostní sklo, a to podle potřeby buď kalené, nebo lepené. Kalené je vhodné pro dveře se sklem v rámu, protože při jeho rozbití vzniknou jen malé střípky bez ostrých hran. Lepené sklo je složeno ze dvou skleněných desek, mezi nimiž je bezpečnostní fólie, která při nárazu sklo „podrží“, takže vůbec nedojde k jeho vysypání.

Další inovace pro zdravé bydlení

Zdraví však není jen o materiálech, ale také o technologii a inovacích. A to v CAG dobře vědí, proto se stále snaží posouvat dál a hledat řešení, která jejich zákazníci ocení. Jednou z novinek, která není na českém trhu běžná, je jejich provětrávaná zárubeň. Jde o technické řešení chráněné průmyslovým vzorem, jež nabízí průchod vzduchu horním ostěním obložkové zárubně, aniž by bylo na první pohled vidět, snižovalo hlukový útlum nebo propouštělo světlo jako klasické větrací mřížky. Toto řešení je vhodné nejen pro pasivní domy kvůli vyrovnání tlaku v místnostech, ale také do interiérů, kde je potřeba zajistit volný průchod vzduchu.


Až budete vybírat dveře, skříně nebo další nábytek na míru, určitě by vám neměla uniknout nabídka CAG. Více o nich i jejich výrobcích najdete na dverecag.cz.
29.09.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444