Jaké dveře se nám líbí?

Bezpolodrážkové provedení dveří a zárubní. Foto: Sapeli

Bezpolodrážkové provedení dveří a zárubní. Foto: Sapeli

Společnost Sapeli vyhodnotila po obchodní stránce rok 2005 a nabízí své výsledky k posouzení. Vzhledem k významnému postavení této firmy na obchodním trhu lze říct, že nabízené hodnoty vypovídají o vkusu českého zákazníka a zároveň o dosahu nových trendů v českých domácnostech.

Dveře Tenga. Foto: Sapeli

Bezpolodrážkové provedení dveří a zárubní. Foto: Sapeli

Dávno pryč je doba uniformních bílých panelákových dveří, které určovaly vkus českých domácností. Dnes si každý zákazník může vybrat z široké škály materiálových a designových provedení. Při pohledu na obchodní výsledky roku 2005 u společnosti Sapeli, jako největšího prodejce dýhovaných dveří v České republice, se ukazuje, že český spotřebitel se stává poměrně náročným zákazníkem, který si stále více všímá nových trendů a možností.
 
Modely dýhovaných dveří s oblými tvary, tolik oblíbené v 90.letech minulého století postupně ustupují do pozadí a jejich místo nahrazují nejmodernější dveřní modely vycházející z provázanosti interiérových stylů – jakou jsou především příčná dýha a ostré rysy. Dalo by se říci, že dříve tolik oblíbené obloučky ustupují a nahrazuje je ostrá kontura. Ze sortimentu Sapeli se jedná především o modely dveří představených v loňském roce – dveře TENGA, ALEGRO a DAMIER. Rozhodně nechceme říci, že z trhu mizí dveře, které nostalgicky připomínají „staré zlaté časy“, neboť dveře modelové řady SWING si stále drží svoji vysokou pozici v žebříčku hodnocení prodejnosti. Ovšem tyto dveře zcela splňují známé heslo “staré, ale v novém kabátě“. Vysoký zájem o klenot v nabídce Sapeli – dveře HARMONIE – s jejich speciální rámovou konstrukcí dokazuje, že i náročnější zákazníci si u Sapeli přicházejí na své.
Model Harmonie. Foto: Sapeli

Bezpolodrážkové provedení dveří a zárubní. Foto: Sapeli

Pokud jde o výběr dýh jsou postupně opouštěny klasické dýhy buku a dubu. Svoji renesanci zažívá tmavá mahagonová dýha a mimořádný nárůst zaznamenala dýha hrušně, která se stala nejžádanější dřevinou loňského roku. Je následována dýhou ořechu, třešně a olše. I tyto výsledky poukazují na skutečnost, že v českých interiérech dostávají dveře stále významnější roli a mnozí zákazníci se nebojí výraznějších barevných kombinací. Vždyť i vítěz soutěže Dveře dělají domov zvolil ke svým dveřím ALEGRO ve světlé javorové dýze, tmavé třešňové zárubně a i díky této kontrastní kombinaci soutěž vyhrál.

 

Největší oblibě na trhu se stále těší dveře plné. V oblasti prosklených dveří jsou častěji voleny dveře s celoproslenou výplní než s částečným prosklením dveřního křídla.

 

Zvýšený zájem o dveře se speciální povrchovou úpravou, kterou je HPL nebo CPL laminát, dokazuje, že zákazníci ve zvýšené míře přemýšlejí, jakou námahu jejich dveře budou muset při svém používání vydržet. Vítězí tu rozvaha a modely dveří FEST a LIPNO, které lehce odolávají vysoké míře používání, v loňském roce zaznamenaly svůj prudký nárůst směrem vzhůru.

 

Chuť zákazníků hrát si se svým interiérem dokazuje i nárůst zájmu o dveře lamelové – skládací nebo dveře posuvné, které mohou ušetřit prostor interiéru. Velice značný postup vzhůru v roce 2005 zaznamenali dveře bezpolodrážkové. Toto stále více žádané řešení, kdy si dveře v zavřeném stavu zachovávají jednotnou plochu se zárubní za použití skrytých závěsů, všem umožní vytvořit z dveřního křídla dominantní krásu interiéru.

Dveře Alegro - klima úprava. Foto: Sapeli

Bezpolodrážkové provedení dveří a zárubní. Foto: Sapeli

Ruku v ruce s úspěchem jednotlivých typů dveří jde i úspěch nárůstu prodeje daných typů zárubní. Společnost Sapeli navíc zaznamenala i výrazný nárůst zájmu o dveře speciální. Tuto kategorii suveréně vedou dveře protipožární, které v loňském roce Sapeli obohatilo o podzimní novinku -  prosklené stěny v protipožární úpravě. Zmíněný zájem zákazníků o maximální rozvahu nad konečným využitím a zatížením zakoupených dveří vedl v loňském roce ke zvýšenému zájmu o dveře v KLIMA úpravě. Také zvukově-izolační vlastnosti dveří se těší zvýšené pozornosti českých zákazníků. 


O komentář k těmto informacím jsme požádali vedoucího marketingu Sapeli – Ing. Davida Vítka: „Jsem rád, že se nám na trh podařilo tak úspěšně uvést naše novinky a že dříve lehce opomíjená oblast speciálních dveří v loňském roce zažila svůj výrazný úspěch. V povrchových úpravách dveří je patrný hlad po nových dekorech v dýze a myslím, že z tohoto důvodu je třeba nabídku dýh rozšířit, a proto jsme do našeho sortimentu zařadili velmi výraznou dýhu zebrano a na jarní veletrh připravujeme další přírodní materiály z exotických dřevin.“ 


Vše uzavírá obchodní ředitel společnosti Sapeli, Ing. Stanislav Zikmund: „Makroekonomická situace je poměrně dobrá, ve stavebnictví je zaznamenáván stálý mírný růst, což jak doufám povede i k mírnému nárůstu prodeje dveří. S celkovou obchodní situací můžeme být spokojeni. Jak výsledky dokládají, spokojeni jsou především naši zákazníci, kteří v naší nabídce mají z čeho vybírat, a to je pro nás nejdůležitější.“

20.02.2006

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444