Jaká okna patří do dřevostavby?

dřevěná okna JANOŠÍK v dřevostavbě - foto KONTIO

dřevěná okna JANOŠÍK v dřevostavbě - foto KONTIO

Lidé, kteří chtějí žít v dřevostavbě, většinou vědí proč. Dřevo je naplňuje energií a pozitivní náladou. Je bez debat, že do pravé dřevostavby nejlépe sedí dřevěná okna (popřípadě dřevohliníková). Plastová nebo hliníková okna nejsou úplně to pravé.

Pokud vás ale pouze fakt, že máte okna z plastu, učiní šťastnými, tak nad dřevěnými ani neuvažujte. Někdo hledá štěstí celý život, a pokud je ukryto v plastu, je potřeba ho mít kolem sebe co nejvíce. To se ale určitě netýká milovníků dřeva a dřevostaveb.
dřevěná okna JANOŠÍK v dřevostavbách | JANOŠÍK OKNA-DVEŘE
Obrázek: dřevěná okna JANOŠÍK v dřevostavbě - foto ATELIÉR SAEM

Jaká okna do jakého typu dřevostavby?
Není dřevostavba jako dřevostavba. Pokud na chvilku opustíme pravé dřevostavby, které spojují útulný domov s přírodou, a zastavíme se u konstrukčních dřevostaveb obložených jinými materiály, kde je dřevo brané pouze jako stavební prvek, je připustitelné, že zde budou osazena plastová okna.

Foto vlevo: dřevěná okna JANOŠÍK v dřevostavbě - foto JANOŠÍK OKNA-DVEŘE
Foto vpravo: dřevěná okna JANOŠÍK v dřevostavbě - foto POWER BEAM 
V pravých dřevostavbách by tomu tak nemělo být. Ty můžeme dělit na několik druhů: klasické a moderní dřevostavby, roubenky nebo sruby. Do každé se hodí jiný typ oken.

Obrázek vlevo: dřevěná okna JANOŠÍK v dřevostavbě - foto JANOŠÍK OKNA-DVEŘE
Obrázek vpravo: dřevěná okna JANOŠÍK v dřevostavbě - foto ELEMENT

Do moderních dřevostaveb, stavěných především z masivních dřevěných panelů, dokonale sedí dřevěná okna RAND nebo BLOCK od společnosti JANOŠÍK OKNA-DVEŘE. Respektují charakteristické rysy moderní architektury a krásně ji doplňují. Mají také perfektní tepelně-izolační vlastnosti, vhodné i pro domy nízkoenergetického nebo pasivního standardu, což tento typ staveb často vyžaduje. 
Obrázek: okna do moderních dřevostaveb RAND a BLOCK | JANOŠÍK OKNA-DVEŘE
 
Na druhé straně stojí roubenky, sruby a dřevostavby klasičtější architektury. Zde už více sedí klasická dřevěná eurookna oblých tvarů nebo rustikální eurookna. Nejkrásnější roubenky pak nejlépe doplní klasická dřevěná špaletová okna. Také tyto varianty mají vhodné parametry pro pasivní a nízkoenergetické domy.

Obrázek: okna do klasických a rustikálních dřevostaveb SOFTLINE, RUSTIKAL a CASTLE | JANOŠÍK OKNA-DVEŘE
Pořád nemáte jasno, jaký design a materiál oken zvolit? Obraťte se přímo na českého výrobce, firmu JANOŠÍK OKNA-DVEŘE. Ráda vám navrhne vhodné řešení přímo na míru. Myslete vždy na detail a slaďte s okny i vchodové dveře.  
12.01.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444