Jak zvýšit životnost zateplení domu

Nevhodné lepení izolantu degraduje celý zateplovací systém.

Nevhodné lepení izolantu degraduje celý zateplovací systém.

Zateplení domu jako hlavní krok ke snížení jeho energetické náročnosti je samo o sobě opatřením pro budoucnost. Řada majitelů snížení energetické náročnosti domu pokládá za jednu z forem spoření na důchod.

Aby návratnost investice do zateplení byla co nejkratší, respektive opatření fungovala co nejdéle, je zapotřebí věnovat náležitou pozornost použitým materiálům a jeho provedení.

Mezi stálice izolantů pro zateplení fasády patří pěnový polystyren a minerální vata. Polystyren konkuruje cenou, minerální vlna zase svými vlastnostmi.

Aby vás fasáda přežila

U zateplení minerální vatou je pro životnost systému klíčové kvalitní provedení, zejména lepení izolantu a nanášení finální omítky. Předpokladem pro kvalitní a dlouho sloužící zateplení je tedy nutná volba správné realizační firmy a stavebního dohledu.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Správně nalepený izolant Smartwall

Dlouhou životnost lze zajistit ale i správnou volbou materiálu. Knauf Insulation před nedávnem představil fasádní desku s nástřikem Smartwall, novinku, která je oproti běžné fasádní desce z minerální vlny opatřena silikátovým nástřikem. K nástřiku totiž lépe přilne lepidlo, a to v důsledku snižuje jeho spotřebu až o 36 % (v případě stěny bez výrazných nerovností, například u novostaveb) a také zajišťuje pevnější spojení.

Stejně jako lepidlo šetří Smartwall i fasádní stěrku, kterou stačí nanést pouze v jedné vrstvě přímo na desku. Zvýšená přilnavost lepidla a stěrky k silikátovému nástřiku Smartwall pak zvyšuje životnost celého zateplení fasády domu. Fakt, že není nutné desky před lepením zatírat lepidlem a stěrku stačí nanášet pouze v jedné vrstvě, také znamená výrazně rychlejší montáž a tím další úsporu.
31.05.2013 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444