Jak získat čisté ovzduší

Dnešní interiéry se často potýkají s problémem chemického znečištění ovzduší, k němuž se přidává znečištění bakteriemi, plísněmi či viry. Jednou z možností, jak tuto lidskému zdraví nepříznivou situaci řešit, je použití  generátoru ozonu pro dezinfekci a dezodorizaci vzduchu a povrchů Lifeair od specializované firmy Lifetech.

Ozon
Ozon je plyn s typickou vůní, kterou můžeme cítit např. při svařování elektrickým obloukem, u kopírovacích strojů, při používání horského slunce a také v přírodě po letní bouřce. Lidský nos je schopen rozeznat pach ozonu při koncentracích až o dva řády nižších, než je povolená hygienická norma. Ozon je rovněž součástí fotochemického smogu, který vzniká v letních měsících v oblastech s vysokým znečištěním ovzduší. Jeho vznik je kromě jiného podmíněn intenzivním slunečním zářením a přítomností některých primárních polutantů, tzv. prekurzorů ozonu. Přízemní ozon způsobuje při vyšších koncentracích dráždění spojivek, nucení ke kašli a bolesti hlavy. Zřejmě z tohoto důvodu se vžila mylná představa o obecné nebezpečnosti a škodlivosti ozonu. Na druhou stranu nikdo nepochybuje o významu a užitečnosti ozonové vrstvy, která zabraňuje průniku tvrdého UV záření k zemskému povrchu.

Zatížení vnitřního ovzduší
V moderních interiérech především veřejných budov se ve zvýšené míře používá syntetických materiálů. Těkavé organické sloučeniny, které se z těchto materiálů uvolňují, a vysoké zatížení těchto prostor společně s nepostačující ventilací mohou být příčinou zdravotních obtíží. K chemickému zatížení se přidává zatížení bakteriemi, viry a plísněmi. Zdravotní obtíže vyvolané těmito a dalšími příčinami jsou označovány jako „syndrom nezdravých budov“ (Sick Building Syndrom). Obtíže se mohou projevit bezprostředně nebo až po letech. Bezprostřední příznaky zahrnují dráždění očí a dýchacích cest, bolesti hlavy, zvýšenou teplotu, alergické reakce a také pocity závratě, úzkosti a trvalou únavu. Dlouhodobá expozice tomuto prostředí může být příčinou astmatu, alergických onemocnění, opakujících se chřipek i srdečních onemocnění.

 

Ozon je přirozenou součástí ovzduší
Ozon vzniká při průchodu blesku atmosférou a působením UV složky slunečního záření na kyslík přítomný v ovzduší – tento způsob vzniku ozonu se výrazněji uplatní v místech s vyšší intenzitou slunečního záření, tj. ve vyšších nadmořských výškách a u moře. „Čistý vzduch“ se vyznačuje mimo jiné nejen nízkou koncentrací prachových částic, zanedbatelnou úrovní chemického znečištění, ale také přítomností ozonu při nízkých, přirozených koncentracích. Ozon přítomný v ovzduší je schopen oxidovat a touto cestou odstraňovat chemické sloučeniny a ničit patogenní mikroorganizmy.

Ozon jako dezinfekční a dezodorizační prostředek

Ozon se vyznačuje výjimečně silnými oxidačními a dezinfekčními schopnostmi. Pro své specifické vlastnosti se již mnoho let využívá k úpravě vody, neutralizaci pachů, likvidaci bakterií, virů a plísní. Aplikace ozonu představuje velmi efektivní alternativu k dezinfekci chlorovými přípravky nebo UV zářením. Ozon likviduje i ty patogeny, které jsou vůči působení chlorových přípravků odolné. Kromě toho proniká plynný ozon do všech koutů a skulin i do pórů materiálů. Ozon nezanechává toxická rezidua a jeho molekuly tvořené třemi atomy kyslíku se samovolně rozkládají na molekuly kyslíku. Výjimečných vlastností ozonu lze využít k dezinfekci a dezodorizaci uzavřených prostor i jejich zařízení. Aplikovat lze vyšší koncentrace ozonu za nepřítomnosti lidí, zvířat a rostlin nebo je možné využívat nízkých koncentrací ozonu za běžného provozu. Výčet aplikačních možností je velmi široký – dezinfekce a dezodorizace nemocničních pokojů, čekáren, ordinací, hotelových pokojů, veřejných prostor, likvidace plísní v bytech a ve sklepích, ochrana skladovaného ovoce a zeleniny případně dalších potravin (snížení ztrát, prodloužení doby uskladnění), odstranění pachů z ovzduší restaurací a kuchyní, odstranění zápachu cigaretového kouře nejen z ovzduší ale i z nábytku a čalounění, eliminace zápachu organického původu z čističek odpadních vod i dezinfekce a odstranění zápachu v závěrečné etapě likvidace následků povodní a požárů.

 

LIFETECH navrhuje a vyrábí generátory ozonu s výkonem od mg/hod až po několik kg/hod. Vlastní vysokofrekvenční technologie umožňuje dodávat na klíč ozonizační stanice s kapacitou až několika set kilogramů za hodinu.
Kromě generátorů ozonu a generátorů kyslíku zahrnuje výrobní program firmy také sušičky vzduchu, katalytické a termické destruktory ozonu, injektory, porézní nebo radiální difuzéry, ozonové alarmy, detektory ozonu v plynech a vysoce ozonizovaný olivový olej Lifex, přípravek vhodný např. k lokálnímu mírnění zánětů kůže bakteriálního, případně virového původu a k omezení plísní a kvasinek.

10.09.2004 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444