Jak zazimovat jezírko

Foto: archiv Oase a Vladeko

Foto: archiv Oase a Vladeko

Těšíte se na jaro, až obujete holinky a začnete připravovat záhony na první sázení? Na jarní práce na zahradě si bohužel budete muset ještě pár měsíců počkat, nyní je třeba vše zazimovat. Pokud jste ještě zahradní jezírko nepřipravili na zimu, máte poslední šanci, než udeří kruté mrazy.

Proč je nutné jezírko zazimovat?

Při mrazu se na hladině vytvoří ledová krusta, která se sílícím mrazem zesiluje i svou tloušťku. Protože je ledová krusta perfektně těsná, styku vody a vzduchu zabrání. Díky tomu dochází ke dvou věcem, kvůli kterým je důležité provést zazimování zahradního jezírka. Tou první je snížení obsahu kyslíku ve vodě. Druhým a mnohem důležitějším důvodem je nutnost odvětrání kalových plynů ( hlavně metanu a čpavku), které v nádrži vznikají biologickým rozkladem zbytků rostlin, výkalů z ryb i biologickou degradací detritu. Tato směs kalových plynů jednak z vody vytěsňuje kyslík, jednak působí jako ve vodě rozpuštěný jed, který ovlivňuje výrazným způsobem zdravotní stav rybí osádky každého jezírka.

Foto: archiv Oase a VladekoKdy je pozdě

Pokud se nám pod ledem objevují bílé bubliny z plynu, voda je již plynem nasycena. Jestliže máme nádrž bez ryb, nemusíme se bát jejich úhynu. I tak je však vhodné tento problém v nádrži řešit, a to především pro udržení správné mikroflory v nádrži, kterou nedostatek kyslíku i přítomnost kalových plynů velmi ovlivňuje.

Konkrétní postupy

Pokud máme v nádrži ryby, je tento problém ještě palčivější - může dojít k jejich rychlému úhynu. Jak tomuto problému předcházet? Existuje několik postupů:

Foto: archiv Oase a Vladeko1. Rozbíjení ledového příkrovu mechanicky - tento způsob se však rozhodně nedoporučuje, a to z několika důvodů:

  • otřesy způsobené úderem sekery do ledu ruší ryby a způsobují jim intenzivní stres, který může vést až k úhynu
  • hrozí značné riziko proražení folie, buď přímo sekerou, nebo ostrým, zlomeným úlomkem ledu
  • můžeme se při rozbíjení ledu propadnout do vody
  • při déle trvajících mrazech musíme tento postup několikrát opakovat

2. Použití vzduchování do zahradního jezírka

3. Rozbíjení ledu pomocí vzduchovacích kamenů a kompresoru. Tím, že víříme na hladině vodu, zabraňujeme tvorbě ledové krusty. Tento postup má ovšem také svá slabá místa:

  • hadičky od vzduchování je třeba kontrolovat, aby je nesevřel led tak, že by vzduch nemohl procházet
  • do nádrže pumpujeme ledový vzduch - u menších nádrží může docházet k velkému ochlazení vody, což může mít nepříznivý vliv na stav ryb v jezírku
  • výhodou je lepší nasycení kyslíkem a možný provoz i přes léto jako vzduchování jezírka při vysokých teplotách vody i vzduchu

4. Použití speciálního čerpadla na rozmrazení jezírka

Foto: archiv Oase a Vladeko

5. Nejlepší řešení: odebírání vody zhruba ze 60-80 cm hloubky pomaloběžným čerpadlem.

Voda je pomalu čerpána vzhůru k polystyrenovému plováku, kolem kterého se vytváří stále volný pruh nezamrzlé hladiny. Ten umožňuje pohodlné odvětrání plynu z jezírka. Výhody řešení jsou tyto:

  • efektivní odvětrání nádrže na jakémkoli místě
  • malá cirkulace vody v nádrži uchová u dna nádrže spolehlivě 3-4 stupně teplou vodu, ve které ryby přezimují
  • velmi nízká změna teploty vody v nádrži i při velkých mrazech
  • spolehlivá funkce do 18 stupňů mrazu
  • malá spotřeba energie - 5W příkon

6. Použití topného tělíska

Jedním ze způsobů udržení volné hladiny je použití topného tělíska, obvykle nerezového, nikdy ne běžného akvarijního ze skla, připevněném na plováku. U OASE reprezentují tuto skupinu modely Ice Free Thermo 200 a Ice Free Thermo 330. A jaké má použití topného tělesa výhody a nevýhody?

  • zařízení je vhodné do mělkých nádrží nebo do nádržích s malým objemem vody
  • nedochází k míchaní a chlazení vody čerpadlem nebo kompresorem a ryby tak mohou bezpečně přezimovat v teplejší vodě u dna jezírka
  • silnější model Ice Free 330 je vybaven automatickým spouštěním při dosažení bodu mrazu a šetří tak energii
17.12.2013 | PR
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444