Jak zazimovat bazén

Foto: Albion Group

Foto: Albion Group

K péči o venkovní bazén patří jeho zazimování, pro které s teplotami okolo 10 až 12°C nastává pravý čas. Rozhodně je třeba, aby byl bazén zazimován před příchodem prvních mrazíků. Načasování je důležité, protože pokud byste zazimování naopak uspěchali a voda v bazénu byla ještě příliš teplá, docházelo by zbytečně k nadměrnému množení bakterií a řas.

Křehčí plastové bazény a nadzemní bazény vypouštíme. V odolných zapuštěných bazénech však můžeme větší část vody ponechat přes zimu a při správném ošetření ji využít v příští sezóně. V takovém případě je důležité, abychom nejprve odstranili všechny nečistoty z hladiny vody i ze dna bazénu. Na plovoucí nečistoty použijeme síťku, dno je nejlepší vysát bazénovým vysavačem. Nezbytné je pročistit i filtraci. Protože různé bazény využívají různých technologií, řada majitelů bazénů, především těch méně zkušených se s tímto úkonem obrací na odborníky, kteří zaručují správné použití chemie a správný postup.

Před zazimováním má mít voda v bazénu optimální pH a je třeba zkontrolovat také množství chlóru. Teprve po ošetření vody začneme se snižováním hladiny,  tak aby voda sahala pod skimmer a po zamrznutí nemohl led poškodit ani trysky, protiproud, světla a popř. další prvky usazené v bazénu. Skimmer poté očistíme, stejně jako stěny bazénu nad hladinou i pod ní, odpojíme hadice , čerpadlo a všechny vodní rozvody důkladně odvodníme. Všechny odmontované části uložíme tak, aby byly chráněny před mrazem.

Pokud chceme, aby voda v bazénu byla na jaře opět použitelná, chemicky ji ošetříme některým z přípravků vhodných k zazimování, který zabrání vzniku usazenin a množení řas. Nemáme-li nainstalováno zastřešení bazénu, zakryjeme ho plachtou, abychom vodu ochránili před spadaným listím a dalšími nečistotami. Plachtu můžeme odstranit, když přijdou mrazy a povrch vody zamrzne.
30.09.2010 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444