Jak zařídit pokoj pro školáka?

V poradně řešíme dotaz, jak vyřešit dětský pokoj tak, aby vyhovoval dítěti, které brzo nastoupí do první třídy. Takový dětský pokoj musí splňovat nejen nároky na studijní prostředí, ale zároveň i poskytovat prostor pro hraní.


Dobrý den, od září budeme řešit důležitou otázku. Dcera nastupuje do první třídy, a proto musíme přizpůsobit dětský pokoj. Ráda bych se Vás zeptala, jak zařídit pokoj školákovi? Na co si mám dát pozor (kde má stát stůl apod)? Slyšela jsem o nějakých zónách (na hraní, na studium), které by se měly dodržovat. Zajímaly by mě informace o psacích stolech. Budeme pořizovat nový, bude pro dvě děti a pravděpodobně rohový. Jak velký máme pořídit, aby se tam všechno vešlo i s počítačem a tiskárnou? Jak vysoký má být? Jaké židle? Dále by mě zajímalo, jaké úložné prostory vybrat pro úschovu spousty hraček? Aby to bylo schované, ale zárověň pro malé děti snadno dostupné. Děkuji. Na dotaz odpovídá Renata Malá ze společnosti DOMESTAV, s.r.o.

Návrh pokoje


V pokoji by mělo být místo pro hraní, úložné prostory (skříně, popř. úložné prostory pod postelemi, regály, poličky, apod.) a místo pro studium a spánek. Nábytek od Domestavu je natolik variabilní, že jej lze kombinovat tak, aby pokoj plnil své funkce a navíc vypadal útulně.

bydlinek

Bydlínkův tip

Ohledně rozvržení pokoje bychom vám doporučili využít služeb designéra, který pracuje
v navrhovacím programu. Designér má již několikaleté zkušenosti s plánováním pokojíčků a má v hlavě vždy nějakou představu, když vidí půdorys pokoje s rozměry. Tato služba samozřejmě něco stojí. Jestliže máte vlastní představu, jak by měl pokojíček vypadat, zkuste využít program Domestav Architekt od společnosti DOMESTAV.


Studovna v dětském pokoji

Stůl by měl být z hlediska ideální pozice umístěn k oknu, aby byl co nejvíce osvětlen. Dále doporučujeme, aby děti měly při psaní možnost opřít si ruce v přirozené výšce. Toho lze snadno dosáhnout psacími stoly, které jsou výškově regulovatelné. Domestav navíc nabízí zdravotní židle, které lze taktéž výškově nastavovat. Tím se zaručí správná poloha u psaní (dodržování tzv. pravidla 90 stupňů – ohyby kolen a loktů). Navíc u židlí je možnost regulovat oporu pro nohy, které tak nejsou namáhány „visením ve vzduchu." V nabídce Domestavu jsou i dva stoly se sklopnou deskou. Vaše dítě se tak nebude hrbit. Na takové stoly samozřejmě nelze umístit monitor ani tiskárnu. Domestav nabízí variabilní sestavu stolů, které lze různě kombinovat a k sobě navzájem spojovat. Snadno tak vytvoříme dvě pracovní místa, a přitom ušetříme prostor a využijeme více denního světla.
Místo na pracovní desce

Pokud si přejete na pracovní stůl umístit tiskárnu a počítač, pak bychom doporučovali napojit více stolů. Stoly mohou být klasické, obdélníkové, nebo s výřezy (vhodné do rohu). Ke zvážení je i výsuv pro klávesnici. Na takový stůl je potom možné umístit rohovou polici, na kterou lze položit monitor, aniž by zabíral místo. V případě, že by se vám nelíbila žádná varianta velikosti pracovní desky stolu z klasického sortimentu Domestavu, pak je možné dle rozměrů za příplatek atypicky zasahovat. Ke stolům standardně Domestav dodává tzv. zásuvkové kontejnery, které lze umístit pod stoly a využít je pro uložení sešitů, učebnic, psacích potřeb a dalších potřebných předmětů.

Pracoviště a místo na hraní

Je užitečné oddělit prostor pro hraní od studijního prostoru. Realizace takové myšlenky je závislá na dispozičním řešení samotného pokoje. Jako vhodný úložný prostor pro hračky nabízíme tzv. truhly na hračky, do které lze umístit i přikrývky. Jejich otvírání je horní a snadno odklopitelné víko lze využít i jako stoleček. Pokud byste i nadále měla problém s místem v pokoji, pak nebízíme velkou škálu patrových postelí, ať už klasických nebo snížených, díky kterým lze získat až dva metry čtverečních místa, které ve výsledku může hrát zásadní roli.
Nábytek z Domestavu velice doporučujeme. Jedná se nejbezpečnější a nejkvalitnější (masivní a dřevěný) nábytek vyráběný v České republice. Síť prodejen DOMESTAV je možné najít na stránkách www.domestav.cz.

Renata Malá ze společnosti DOMESTAV, s.r.o.
Foto: Domestav, s.r.o.
05.02.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444