Jak zabránit usazování vodního kamene ve sprchovém koutu

Dobrý den, poraďte, prosím, jak a kde vybrat sprchový kout (dveře i obklady) s úpravou proti usazování vodního kamene. Žádné politury, dodatečně ošetřené dveře i obklady, které jsme vyzkoušeli (snad všechny dostupné) nefungují. Pouze tak krátce, že dřina vynaložená na čištění je neakceptovatelná. V zahraničí se běžně setkáváme s tím, že voda steče po dveřích i po obkladech  a za chvíli po uschnutí nejsou žádné stopy po kapkách apod., při sprchování několikrát denně, celý týden bez jakéhokoliv úklidu. Děkuji, čtenářka Jana.

Na dotaz odpovídá specialista ze společnosti RAVAK a. s.

Můžeme doporučit sprchové kouty či dveře, jejichž skla jsou ošetřena patentovanou vrstvou AntiCalc. Tato vrstva snižuje riziko usazenin na minimum. Nikdo ho však úplně neeliminuje.

Z hlediska dlouhodobého působení je důležité, aby tato vrstva byla na sklo nanášena již ve výrobě. Působení pak lze prodloužit pravidelným nanášením RAVAK AntiCalc kondicionéru. U skel, kde se nanáší vrstva až následně, ne ve výrobě, je pak většinou doba účinku výrazně kratší a rovněž dochází k většímu usazování.

Na usazeniny má rovněž vliv kvalita vody, tedy spíše to, kolik obsahuje minerálů (zda je tvrdá či měkká). V některých západních zemích může být voda měkčená s menším obsahem minerálů, tedy se zde bude objevovat také výrazně méně usazenin. Velmi funkčním prostředkem je také používání stěrky na skla sprchových koutů. Zde je sice nutné vynaložit nějakou energii, nicméně po každém setření pak samozřejmě k usazeninám nedochází a odpadá tak následná náročná údržba po zaschnutí.
09.08.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444