Jak vymalovat dětský pokoj?

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

Barvy výrazně ovlivňují atmosféru místnosti. Jaké barvy zvolit pro vymalování stěn dětského pokoje, kde tradiční bílá prý působí chladně a smutně?

Designéři obecně radí zvolit jednu hlavní barvu a s tou kombinovat max. dvě doplňkové. Při malování stěn jistě nic nezkazíme, když si zvolíme pouze dvě barvy, se kterými budeme pracovat. Vždy by měla být jedna barva hlavní a druhá doplňková. Také poměr velikostí ploch jednotlivých barev by neměl být stejný, to vyvolává neklid.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: BYDLENÍ.CZ

Barvy ovlivňují nejen atmosféru místnosti, ale i duševní vývoj dítěte, jeho kreativitu a schopnost se učit. Jaké barvy tedy zvolit? Dítě tráví v dětském pokoji hodně času a stěny by měly být vymalovány barvami, které má rádo. Je tedy na rodičích, aby vysledovali barevnou preferenci dítěte. Zároveň ale musíme vzít v úvahu, že děti preferují syté výrazné odstíny, zatímco psychologové doporučují spíše tóny pastelové. Schůdným kompromisem bude vybrat společně s dítětem konkrétní barvy a stěny vymalovat jejich tlumenějším, pastelovým odstínem.

S ohledem na povahu dítěte můžete uplatnit tipy psychologů. Světlejší tóny studených barev (modrá, zelená, fialová) působí uklidňujícím dojmem. Jsou tedy vhodné do pokoje hyperaktivních dětí. Naopak syté odstíny teplých barev (červená, žlutá, oranžová) působí povzbudivě a podporují aktivitu. Odborníci ale varují: příliš výrazné odstíny teplých barev podporují agresivitu a mohou způsobit i poruchy spánku.

Rozhodně je dobré použít barvy omyvatelné, tedy akrylátové.

Při zařizování dětského pokoje platí možná víc než kde jinde osvědčené pravidlo „Méně znamená více.“ Děti sice mají rády syté výrazné barvy, ale neměli bychom zapomenout, že výrazně barevné jsou už dětské hračky a vzít v úvahu i barevnost nábytku a doplňků. K otázce barevnosti stěn bychom tedy měli přistupovat s rozvahou.
08.01.2010 | Hana Děcká

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444