Jak vyhovět pokojovým rostlinám

Vzdušná vlhkost a zálivka

Chybějící faktory, jako je dostatek světla a tepla v místnostech během zimních měsíců, které jsou i pro pokojové květiny obdobím vegetačního klidu, musíme rostlinám nahradit uvážlivou péčí.

U většiny pokojovek začíná vegetační klid na podzim a trvá přibližně do poloviny února. Aby toto období zdárně přežily, zabezpečíme jim vhodnou teplotu, postaráme se o potřebné osvětlení, usměrníme výměnu vzduchu a zálivku. Rozhodně v tomto období rostliny nepřihnojujeme.

Důležitým parametrem pro život rostlin je také relativní vzdušná vlhkost

Zatímco v létě nemáme téměř žádné problémy se suchým vzduchem, ve vytápěném bytě vadí suchý vzduch během zimního období jak lidem, tak květinám. Kritickou dobu prožívají především druhy, jejichž potřeba vzdušné vlhkosti je vyšší. Typickými představiteli takových rostlin jsou kapradiny, rostliny s jemnými lístky, mnohé palmy nebo orchideje a různé epifyty. Vážným příznakem nedostatku vzdušné vlhkosti je hnědnutí a usychání okrajů listů. V takovémto prostředí se naopak dobře daří rostlinným škůdcům, jakými jsou například svilušky.
 
 
Realita v obytných místnostech je však taková, že vlhkost vzduchu v nich dosahuje přibližně 30–40 %, zatímco žádoucí, například pro orchideje, je 70–80 %. Relativní vzdušná vlhkost kolem 75 % je typická pro humidní klima, zatímco suché ovzduší mívá vzdušnou vlhkost okolo 35 %. Mnohé tropické rostliny však pro zdravý růst vyžadují vysokou úroveň vlhkosti vzduchu; protože v suché atmosféře nepřežijí. Ty, které nejsou schopné vyrovnat se s nízkou vlhkostí, vadnou i po pozdějším zavlažení. Přesná požadovaná hodnota vzdušné vlhkosti se odvíjí od typu pěstovaných rostlin a teploty prostředí.

Sáhneme-li alespoň jednou za týden po rozprašovači, saháme po nejjednodušším a nejrychlejším ochranném opatření. Rosení rostlinám pomáhá přežít zimní období. Preventivně můžeme do vody v rozprašovači přidat i nějaký biologický prostředek proti cizopasníkům. Tam, kde rostlinám postřik neškodí, stříká se celé prostředí (samozřejmě že ne nábytek) a tam, kde by při postřiku mohly vzniknout škody, stříkají se všechny předměty s výjimkou rostlin. Přímým postřikem bychom například poničili jemné květy orchidejí či jiných ušlechtilých květin.

Kdyby mohly naše květiny mluvit, pravděpodobně bychom se od nich dověděli, že jsou šťastné, postavíme-li je pod šetrný proud vody ze sprchy. Pravda, vzdušnou vlhkost takto zvýšíme jen na krátkou dobu, ale sprcha vlažnou vodou smyje z listů prach, který ucpává jejich póry, a rostlině se bude lépe dýchat.
 

 
Zvýšit vzdušnou vlhkost pomohou i výpary vody z nádob zavěšených na tělesech ústředního topení nebo výpary z nádob umístěných mezi jednotlivými květináči. Seskupíme-li hrnkové rostliny na vlhkém štěrku v mísách nebo jiných nádobách, budeme tak lépe udržovat i vzdušnou vlhkost.

Existují však rostliny, které suchý vzduch poměrně dobře snášejí. K nim patří třeba kaktusy nebo i jiné různé pouštní rostliny. V zásadě si můžeme pamatovat, že rostliny s dužnatými nebo voskovými listy se spokojí s nižší vzdušnou vlhkostí než rostliny s listy tenkými.
 

Zálivka je něco jiného než vzdušná vlhkost

Častým problémem v péči o pokojové rostliny bývá přelévání. Téměř vždy, v zimě však zejména platí, že zalévat se má, až je zemina suchá nebo téměř suchá. Obvykle to v zimě bývá jedenkrát, maximálně dvakrát do měsíce. Pro většinu rostlin není nic nebezpečnějšího než nízká teplota a přemokřený kořenový obal. Častěji než suchem odumírají rostliny hnilobou kořenů z přelití. Samozřejmě že aktivně rostoucí květiny potřebují zálivku častěji. Teplota zálivkové vody by měla být přibližně stejná, jako je teplota vzduchu. Proto vždy používáme vodu odraženou, odstátou. Nároky rostlin na živiny v zimních měsících podstatně klesají, proto se nemusíme starat o jejich přihnojování. Výjimku tvoří například bramboříky, azalky, kamélie a další květiny, které v tomto období rozkvétají.

07.01.2022 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444