Jak vybrat správný ventilátor na léto

V parném létu nás zajímá jediné: jak se co nejrychleji a nejúčinněji zchladit. K tomu výborně poslouží ventilátory, které se vracejí znovu do módy. A není se čemu divit, protože se již nejedná o klasické přístroje, které pouze chladí vzduch, ale mají celou řadu dalších funkcí. Moderní ventilátory umí v létě chladit, zatímco v zimě poskytují příjemné teplo. Jsou tiché, bezpečné a perfektní pro použití v noci díky termostatu udržujícímu nastavenou teplotu. Ventilátory umožňují klidný spánek, nepodchlazují místnost a nevystavují vás teplotním šokům.

Výběr správného typu ventilátoru

Vybírejte typ ventilátoru podle vašich požadavků na použití. Zvažte, zda budete chtít ventilátor používat pravidelně nebo pouze občasně. Na občasné použití sáhněte po stolním nebo stojanovém ventilátoru, při pravidelném použití zvolte trvalejší řešení v podobě stropního ventilátoru.

V úvahu vezměte i velikost místnosti. Nejčastěji volí spotřebitelé do malých prostorů stolní a stojanové ventilátory, které jsou do malých bytů dostačující, navíc jsou levné a mobilní. Vyšší účinnost ale poskytují stropní ventilátory, které sice nejsou mobilní, ale jsou tiché, bezpečné, efektivní a hodí se i do větších místností.

 

Výkon ventilátoru

Důležitým ukazatelem bude pro vás počet výměn vzduchu v místnosti za hodinu, který určí, jaký výkon by měl dobrý ventilátor mít. Požadovanou hodnotu vzduchového výkonu (m3/h) získáte vynásobením objemu místnosti (m3) s počtem výměn vzduchu za jednu hodinu. Ty se pohybují různě podle typu místnosti. Například v obytných místnostech je nutná alespoň jedna výměna vzduchu za hodinu, zatímco v koupelně by měl být počet výměn 4 – 10 za hodinu a v kuchyni dokonce 8 – 20 výměn vzduchu za hodinu.

Zajistěte si klidný spánek a klid na práci

Pokud počítáte s tím, že vás bude ventilátor ochlazovat i v noci, svůj výběr soustřeďte na hlučnost přístroje. Tiché ventilátory se vyznačují hlučností pod 30 dB, naopak hlasité ventilátory jsou nad 50 dB a s těmi se opravdu nevyspíte. Hlučnost přístroje vám bude vadit i ve chvíli, kdy v místnosti pracujete nebo se učíte. Určitě platí, že čím tišší bude ventilátor, tím lépe se budete soustředit na svoji práci.

Nezapomeňte na design ventilátoru

Pokud si ventilátor pořizujete do bytu, dbejte i na jeho design. Klasické vrtulové ventilátory dávno vyšly z módy, a ačkoliv jsou stále oblíbené pro svoji cenu, absolutní špičkou moderního designu jsou bezlopatkové ventilátory značky Dyson (např. model AM09). Kromě bezvrtulového designu, který vyniká svojí bezpečností, mají výškově nastavitelný ventilační prstenec, nastavitelný sklon proudění vzduchu, umí topit a jsou perfektní pro použití v noci.
11.07.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444