Jak vybrat kvalitní a funkční rolety nebo žaluzie

Foto: www.perfecta.cz

Foto: www.perfecta.cz

Toužíte po klidném spánku a soukromí? Rádi byste ochránili interiér i své oči před ostrými slunečními paprsky? Přemýšlíte nad tím, jak ještě více šetřit energii, která má tendenci unikat zejména okny? Jak zútulnit váš interiér a zároveň zvýšit zabezpečení domova?

Výše popsané problémy pomohou vyřešit vhodně vybrané venkovní žaluzie nebo předokenní rolety. Ty se stávají běžnou součástí našich domovů. Rolety a žaluzie zajišťují komfort, pocit bezpečí, světelnou i tepelnou pohodu. Jestliže uvažujete o pořízení stínicí techniky, je třeba se rozmyslet, zda pro váš domov budou vhodnější venkovní žaluzie, nebo předokenní rolety. Podívejme se, jaké jsou výhody jednotlivých řešení.
Předokenní rolety a jejich výhody
Regulaci světla i teploty v interiéru nabízejí předokenní rolety, které jsou mnohem účinnější a hygieničtější než klasické závěsy. Kromě toho propůjčují domu neotřelý moderní vzhled a slouží jako ochrana před nenechavými prsty případných zlodějů. V zimě snižují náklady na vytápění a v létě rolety chrání interiér před ostrými slunečními paprsky.

Předokenní rolety velmi dobře fungují jako tepelná izolace. Hliníkové lamely, ze kterých jsou tyto rolety složeny, jsou vyplněné termoizolační PUR pěnou, která skvěle izoluje. Ze zkušenosti našich klientů víme, že předokenní rolety mohou ušetřit až 70 % tepelné energie, která by jinak unikala okny, což znamená až 30% finanční úspory za rok,“ uvedl Jiří Dlouhý ze společnosti PERFECTA, která patří k předním dodavatelům stínicí techniky na českém trhu. 
Čím se předokenní rolety odlišují od běžných pokojových žaluzií?
Možná jste si všimli, že laciné žaluzie ne vždy dobře plní svoji hlavní funkci, tedy ochranu před dotěrnými slunečními paprsky. Naproti tomu, předokenní rolety se vyznačují velmi vysokou účinností v oblasti regulace slunečního záření. „Zákazníci skvělou funkčnost předokenních rolet oceňují zejména v případě oken orientovaných na jih nebo jihozápad. A to především v horkých letních dnech, protože předokenní rolety dokážou na rozdíl od běžných žaluzií zablokovat až 90 % veškerého tepla. Zároveň zajišťují i perfektní ochranu proti UV záření, které může zapříčinit stárnutí nábytku a dalšího domácího vybavení,“ dodal Jiří Dlouhý. 

Předokenní rolety také spolehlivě fungují jako hluková izolace. Takže jsou vyhledávané všemi, kdo pracují na noční směny. Dokážou totiž dokonale zatemnit ložnici a navíc snížit úroveň hluku, který vstupuje z venkovních prostor, až o 7 dB. Během letních měsíců můžete využít ventilaci, kterou zajišťují perforované otvory. Shrnuto a podtrženo – během spánku ve dne vás neruší světlo ani hluk a navíc máte zajištěn přísun čerstvého vzduchu. 
Jak vybrat předokenní rolety
  • Materiál – moderní předokenní rolety jsou vyráběné z hliníku, který má celou řadu skvělých vlastností. Velmi dobře odolává povětrnostním vlivům, nabízí vyšší bezpečnost, vyznačuje se delší životností, velmi dobře izoluje a v neposlední řadě poskytuje lepší ochranu vůči UV záření. 
  • Kvalita výroby – vždy dejte přednost kvalitnímu výrobku před laciným, který nebude dobře plnit svoji funkci a bude mít nižší životnost. Odborníci doporučují především předokenní rolety z hliníkových lamel. Pokud chcete zároveň v zimě šetřit teplo, zvolte hliníkové lamely vyplněné termoizolační PUR pěnou. Kvalitu výroby a bezchybnou funkčnost předokenních rolet mohou garantovat pouze přední výrobci a dodavatelé. 
  • Ovládání předokenních rolet – pohodlnější je pochopitelně elektrické ovládání rolet než to ruční, které je postupně na ústupu. Moderní elektrické ovládání je sice nákladnější na pořízení, ale šetří váš čas a poskytuje komfort, protože předokenní rolety můžete pohodlně ovládat z ložnice či jiné místnosti, aniž byste vstali. Kromě toho je elektrické ovládání šetrnější k lamelovým zámkům, což prodlužuje životnost předokenních rolet. 
  • Barva předokenních rolet – pokud dbáte na celkový vzhled vašeho domu, volte barvu předokenních rolet s ohledem na barvu fasády a dalších prvků stavby. Hliníkové předokenní rolety se prodávají v řadě barevného provedení, a pokud si mezi nabízenými barvami nevyberete, je možné objednat individuální odstín. Schránka s vodícími lištami se standardně dodává v bílé, hnědé, stříbrné, béžové a šedé barvě. Povrch je kryt kvalitním lakem, který zajišťuje vysokou odolnost proti otěru. 
Venkovní žaluzie a jejich výhody
Alternativu k předokenním roletám nabízí venkovní žaluzie. Na rozdíl od těch interiérových umožňují lepší regulaci osvětlení a slunečních paprsků. Podobně jako předokenní rolety se osvědčily jako tepelná bariéra, díky které ušetříte především v létě za klimatizaci. Od předokenních rolet se odlišují zejména tím, že umožňují plynulejší regulaci vzduchu a větrání. To je možné díky lamelám žaluzií, jež lze naklopit do úhlu, který vám bude vyhovovat.

Dříve se venkovní žaluzie objevovaly zejména u kancelářských budov a na komerčních objektech. Nyní se stále častěji setkáváme s tím, že je poptávají i domácnosti. Důvod je prozaický – jsou moderní, funkční i elegantní,“ uvedl Jiří Dlouhý.

Venkovní žaluzie nabízejí široké spektrum využití. Kromě zastínění oken je možné žaluzie použít také na verandách, terasách nebo zahradních altánech. „Venkovní žaluzie vyrobené z kvalitního materiálu dokážou velmi dobře odolávat klimatickým podmínkám i UV záření. Například naše společnost má v nabídce pouze vysoce kvalitní venkovní žaluzie, které se vyznačují pevnou konstrukcí a odolnou povrchovou úpravou, která počítá s trvalým působením slunce, větru, deště nebo sněhu,“ dodal Jiří Dlouhý.

K výhodám venkovních žaluzií patří, že velmi dobře zamezují prudkým a nepříjemným slunečním odleskům. Využívají totiž důmyslného mechanismu, který světlo rozptyluje, takže na oči nepůsobí dráždivě. Jinak řečeno, venkovní žaluzie dokážou velmi dobře ochránit váš interiér, ale také váš zrak.  
Jak vybrat venkovní žaluzie
  • Materiál – podobně jako v případě předokenních rolet se i kvalitní venkovní žaluzie vyrábí z hliníku, který jim propůjčuje skvělé vlastnosti. Hliníkové žaluzie velmi dobře izolují, odráží nepříjemné sluneční paprsky a tím chrání interiér. Kromě toho se vyznačují dlouhou životností a odolností. 
  • Provedení žaluzií – by mělo být co nejkvalitnější. Dejte proto přednost renomovaným výrobcům a dodavatelům. Co se týká rozměrů, venkovní žaluzie se běžně dodávají v šířkách 90, 80 a 70 mm, v případě menších ploch je možné zvolit rozměr 50 mm. Na bočních stranách jsou k dispozici hliníkové vodicí lišty, které slouží k zajištění žaluzií. 
  • Ovládání venkovních žaluzií – rozhoduje o tom, jak pohodlná pro vás bude manipulace a nastavení optimálního úhlu žaluzií. Vybírat můžete mezi ručním i automatickým ovládáním žaluzií, přičemž od toho prvního se spíše ustupuje. Motorový pohon žaluzií je nejen moderní, ale také praktický. „V naší nabídce máme kvalitní elektropohon Somfy pro venkovní žaluzie, který je možné zapojit do centrálního řídicího systému,“ doplnil Jiří Dlouhý. 
  • Barva venkovních žaluzií – stejně jako v případě předokenních rolet můžete vybírat z mnoha základních odstínů venkovních žaluzií, které budou ladit s fasádou vašeho domu.
O společnosti Perfecta
Jde o předního dodavatele předokenních rolet, venkovních žaluzií, markýz a další stínicí techniky. V nabídce společnosti najdete kvalitní a prověřené produkty od certifikovaných výrobců. Kompletní nabídku výrobků si můžete prohlédnout na webových stránkách www.perfecta.cz.
10.03.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444