Jak vybrat dveře, aby se za nimi dobře bydlelo

Otočné dveře ELEGANT v provedení SOLO 3D, eben I – Foto: SOLODOOR

Otočné dveře ELEGANT v provedení SOLO 3D, eben I – Foto: SOLODOOR

Možností, kde koupit dveře a zárubně, je na našem trhu opravdu dostatek. Bohužel ne všechna tato místa nabízí kvalitní české výrobky a odborný servis s prodejem spojený. Pokud ovšem využijete showroomy a certifikované prodejce společnosti SOLODOOR, pak na jednom místě získáte nejen odbornou pomoc, ale jistě si vyberete i kvalitní české dveře.

Při stavbě domu, bytu nebo jeho rekonstrukci přijde chvíle, kdy se musíte rozhodnout pro nějaký typ dveří. Podle čeho a z jaké nabídky je možné vybírat? Nejčastěji se v oblasti dveří zorientujete podle:

  • způsobu otevírání, 
  • na základě typu povrchu a jejich designu, 
  • podle funkce dveří - tzv. speciální dveře. 

Základní výběr dveří závisí především na typu otevírání. Je nutné si ujasnit, zda do interiéru raději zvolit klasické otočné, kyvné, či posuvné dveře. Tento výběr většinou určuje místo kolem dveří.

Ač se to nezdá, klasické otočné dveře zabírají v místnosti až 0,6 m2 místa. „U tohoto způsobu otevírání musíme pamatovat, že existují dveře pravé a levé. Při zjišťování orientace dveří se postavte tak, aby se dveřní křídlo otevíralo k vám. Rozhodujícím prvkem bude umístění dveřních závěsů. Pokud jsou po vaší pravé ruce, jde o dveře pravé, pokud po vaší levé ruce, jde o dveře levé,“ vysvětluje pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR, která je předním českým výrobcem interiérových dveří a obložkových zárubní.

Další variantou dveří jsou posuvné „do zdi“, které v interiéru nezabírají žádný prostor. Stejně tak i dveře posuvné po stěně, které zabírají pouze 0,1 m2 plochy v interiéru. V neposlední řadě jsou to pak dveře kyvné, tzv. lítačky. Ovšem ty jsou prostorově nejnáročnější, protože zabírají 1,2 m2.

Posuvné dveře SONG po stěně

Jaké povrchové materiály zvolit u dveří?

Vzhled dveří byste měli vybírat nejen podle barevného dekoru, ale i materiálů, ze kterých je povrch dveří vyroben, a to hlavně s ohledem na budoucí životnost a údržbu dveří.

„Jasným trendem dneška jsou umělé, mechanicky odolné materiály, které velice věrně napodobují přírodní povrchy, a to včetně trojrozměrné struktury dřeva. Tato varianta SOLO 3D samozřejmě vykazuje podstatně vyšší odolnost oproti přírodním dýhám a jsou i méně náročné na údržbu. A bát se nemusíme ani slunečního záření, které by způsobilo vyblednutí nebo změnu barvy dveří, jak je tomu u přírodních materiálů,“ doplňuje pan Dozrál.

Každému interiéru, ve kterém probíhá aktivní rodinný život, a zvláště tam, kde se pohybují malé děti či domácí mazlíčci, bude slušet dveřní křídlo v povrchu SOLO 3D. Nejen, že se vyznačuje vysokou ochranou povrchu dveří proti mechanickému poškození, ale také dokonale imituje zbarvení dřeva a jeho strukturu. „Při každém doteku s dveřmi tak ucítíte jemné křivky přírodního materiálu. Mezi designové trendy současnosti patří i dříve nemyslitelné vady ve struktuře dřeva, jako například suky či různé rýhy a prohlubně,“ vysvětluje Martin Dozrál.

Další variantou odolných umělých povrchů jsou CPL lamináty nebo fólie. A neposlední v této řadě jsou lakované dveře, které nabízí různé barevné kombinace. U lakovaných dveří je dobré se zajímat i o ekologickou nezávadnost povrchu.  



Když dveře slouží na druhou…

Místnosti, jakými jsou ložnice nebo dětské pokoje, je vhodné osadit dveřmi protihlukovými. Ruch z dalších místností, třeba vedlejší kuchyně, tak nebude rušit klidný odpočinek. Pro některé místnosti, jako je třeba kotelna nebo garáž, jsou speciálně určeny protipožární dveře, u vchodových dveří do bytu je dobré zase využít dveře doplněné o bezpečnostní funkci.


 

Trendy ve dveřích

Že je plocha dveří nevyužitá? Omyl! Ty necelé 2 m2 v prostoru jde využít na umístění tabule k malování, zrcadla nebo funkčních háčků. „S dveřmi si hrajeme, a proto jsme vymysleli model VERTIGO VARIANT. S jeho pomocí buď ušetříme místo v úzké chodbě, a pak na něj zavěšujeme funkční háčky, nebo v horní části umístíme zrcadlo, aby v šatně nebo malé koupelně bylo vždy k dispozici ve velké ploše. A když ani to nestačí, pak pro dětský pokoj dodáme na dveřích zabudovanou tabuli k malování. Až děti vyrostou, stane se z ní poznámkový blok,“ doplňuje pan Dozrál.

Kde vám odborně poradí? 

Důležité je poradenství a odborná pomoc nejen při výběru dveří, ale i při jejich budoucí údržbě. Pro nákup dveří tak volte certifikované prodejce dveří a interiérových zárubní, kde vám odborně vyškolený personál s výběrem těch správných dveří ochotně poradí. Využijte návštěvu showroomu například v Brně, Praze nebo Sušici. Na webových stránkách SOLODOOR navíc můžete využít geolokace, která umožní nalézt prodejce v místě vašeho bydliště.
www.solodoor.cz
12.02.2015 | PR
  • SOLODOOR a.s.

    SOLODOOR je předním českým producentem interiérových dveří a obložkových zárubní, který od roku 1997 vyrábí finančně dostupné, spolehlivé, kvalitní a funkční dveře a zárubně. Nabízí také profesionální poradenství, odbornou montáž a možnost získat pětiletou záruku na své zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444