Jak vybírat sanitární keramiku?

Sanitární keramika je tradiční materiál, používaný v koupelnách, který představuje velice široký sortiment výrobků pro koupelny. Pojďme si sanitární keramiku, její výběr a použití představit podrobněji.

Co je vlastně sanitární keramika?

Sanitární keramika neboli sanita se vyrábí z keramického glazovaného střepu. Je to velmi praktický materiál, odolný vůči poškrábání, rzi a otěru a jeho údržba je rychlá a snadná. Navíc nepropustná glazura zaručuje výrobku z keramiky stálou barevnost, lesk a především funkčnost. Právě tyto vlastnosti z něj dělají téměř nenahraditelný materiál pro výrobu umyvadel, toalet nebo keramických vaniček pro sprchové kouty.

Umyvadla – druhy a výběr

Pamětníci si ještě možná vzpomenou na dříve používaný smaltovaný lavor. Dnes jej zcela nahradil výrobek ze speciální sanitární keramiky. Také umístění umyvadel se změnilo. V minulosti bývalo umyvadlo nejčastěji instalováno na stěnu jako samostatný prvek, ale v současnosti převládá trend začlenit umyvadlo do nábytkové sestavy nebo na odkládací desky. Takové využití je velmi praktické a komfortní. Součástí umyvadla jsou nejrůznější úložné prostory, kdy je vše pěkně uklizeno a po ruce. Do připravené desky lze umyvadlo
zapustit shora nebo zdola nebo se může jednat o polozapuštěné umyvadlo.

Stále oblíbenější je tzv. umyvadlová mísa, která se jednoduše postaví na připravený podklad. Umyvadlové mísy se vyrábí v různých tvarech – kulaté, hranaté, oválné, s odkládací ploškou apod. K těmto typům umyvadel se nejlépe hodí vysoké stojánkové vodovodní baterie nebo nástěnné baterie. Pokud nemáme k dispozici dostatek prostoru, s úspěchem lze použít menší rohové umyvadlo, naopak do větší koupelny je vhodné pořídit si velké praktické dvojumyvadlo, které velice ocení vícečlenná rodina.


Kdy si vybrat závěsnou toaletu

Snad na žádný předmět denního užívání nemáme tak vysoké nároky na hygienu a snadnou údržbu. Sanitární keramika zde představuje další nepostradatelný zařizovací předmět, a tím je klozet. V současnosti můžeme vybírat ze dvou typů: WC závěsné nebo samostatně stojící WC. Závěsné toalety jsou všeobecně považovány za snadněji udržovatelé, protože pod zavěšenou mísou velmi jednoduše vytřete. Další výhodou je nastavitelná výška toalety, což ocení zejména vyšší lidé nebo handicapované osoby, kterým se bude z toalety lépe vstávat.

Dvojí splachování umí šetřit vodou

Při výběru klozetu bychom měli zohlednit i ekonomické stránky. Kvalitní toaleta by měla mít možnost tzv. dvojího splachování – 3 litry na malé spláchnutí a 6 litrů vody na velké spláchnutí. Toto dvojí splachování výrazně ušetří vodu a tím i peníze. Ačkoli se může zdát prvotní investice do kvalitního WC kombi někomu snad i zbytečná, není to tak úplně pravda. Počáteční náklady se vám brzy vrátí v podobě ušetřené vody a navíc promyšlený mechanismus splachování zabrání zbytečnému protékání vody.
Sláva bidetů se vrací, víte jak je vybírat?

Při plánování rekonstrukce nebo při realizaci nové koupelny bychom měli pamatovat i na další prvky zařizovacích předmětů. Řeč je o pisoáru a bidetu, které se už pro mnohé zákazníky stávají nepostradatelné. Věřte, že v moderní koupelně s více členy domácnosti tyto pomocníky určitě využijete. Naši předci dobře věděli, že bidet slouží nejen k oplachování intimní části těla, ale dopřeje tělu příjemný pocit z čistoty a osvěžení. Kromě dokonalé hygieny bidet nabízí i další kladné zdravotní aspekty. Napomáhá při různých onemocněních v intimních oblastech a především ženy jej jistě ocení pro jeho jemnou péči. Pokud jste limitování velikostí koupelny nebo WC, nemusíte zoufat, i pro Vás existuje vhodné řešení – ke klozetu si pořiďte speciální bidetové sedátko, které umožňuje regulaci tlaku i teploty vody a funkci vysoušení.

Používáte domácí pisoár?

Pisoár známe především z veřejných toalet, ale mnohá domácnost už objevila kouzlo jeho domácího použití. Pisoár pro domácnosti je menší, zabírá tedy mnohem méně místa, je estetičtější a k jeho výbavě patří hygienický poklop, který jej zakrývá. Pisoár navíc dokáže ušetřit spousty vody, při spláchnutí má totiž mnohem nižší spotřebu vody než klozet, a proto se v domácnosti, kde je více mužů, určitě vyplatí.
Sanitární keramika a speciální glazura

Pro mnohé půjde zřejmě o novou informaci, ale mnozí výrobci sanitární keramiky myslí na náš komfort i při její údržbě. Již při výrobě totiž nanášejí na povrch výrobku speciální vrstvy, které dokonale vyhladí nerovný pórovitý povrch glazované keramiky, takže se nečistoty a vodní kámen nemají kde usazovat.

Vzniká tak zcela hladký, voduodpuzující nebo naopak vodomilný povrch (záleží na technologii výroby), na kterém nečistoty neulpívají, ale voda je okamžitě odplavuje z povrchu keramiky do odpadu. Sanitární keramika se speciální úpravou glazury je za příplatek a tento povrch nelze doobjednat na již zakoupený výrobek. Proto o svém záměru nákupu sanitární keramiky speciální technologií informujte svého prodejce předem.

Údržba hladké sanitární glazury

Tato speciální úprava glazury je trvalá a zaručuje vynikající vlastnosti sanitární keramiky. Poškodit ji lze používáním brusných čisticích prostředků nebo agresivními chemikáliemi, proto se udržuje pouze otřením měkkým hadříkem.

S výběrem sanitární keramiky a dalšími produkty pro koupelny a kuchyně vám rád poradí odborně proškolený personál v prodejnách M.B.KERAMIKY a jeho koupelnových studiích.
31.01.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444