Jak úspěšně žádat o dotaci

Program Zelená úsporám počítá s dvěma typy žádostí - před realizací a po realizaci podporovaného opatření. Každý typ má určitá specifika s ohledem na termíny podání a následné zpracování.

Před realizací - u projektů zahájených po 1. 4. 2009

  1. Zajistěte si odborníka na zpracování projektové dokumentace - více informací k projektové dokumentaci. Jak ho najít? Vybírejte ze seznamu České komory autorizovaných inženýrů a techniků, který je uveden na www.ckait.cz. V případě zateplování můžete využít také architekty (s kulatým razítkem).

  2. Vyberte si dodavatele. Nejjednodušší je volit ze Seznamu odborných dodavatelů, registrovaných v programu - vyhledávání v seznamu zde. Pokud si vyberete dodavatele, který v seznamu není, požádejte ho, aby se do seznamu zapsal: Je to jednoduché a bezplatné.

  3. Vyplňte žádost o dotaci. Formulář získáte buď na nejbližším krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR - přehled krajských pracovišť zde, nebo je ke stažení zde. Ve spolupráci s projektantem vyplňte krycí list a obstarejte si všechny potřebné dokumenty, které jsou jako přílohy k žádosti požadovány.

  4. S vyplněnými formuláři a přílohami osobně kontaktujte pracovníky nejbližšího krajského pracoviště fondu - přehled krajských pracovišť zde. Ti vaši žádost prověří. Bude- li žádost v pořádku vyplněna, zároveň ji potvrdí. Zde vám také v případě nedostatků či chyb pomohou žádost opravit (pozn. s formulářem C půjdete rovnou do banky).

  5. Zhruba do dvou měsíců obdržíte vyrozumění o poskytnutí podpory. Vyrozumění bude obsahovat číslo žádosti a vyčíslení maximální částky, kterou můžete získat. Skutečná výše dotace pak závisí na splnění záměru realizace a na doložení uznatelných nákladů v očekávaném rozsahu (pozn. platí pro projekty před realizací).

  6. Dotaci máte rezervovánu, zbývá jen dokončit samotný projekt. Na dokončení máte 18 měsíců u zateplení, 24 měsíců při stavbě pasivního domu a 6 měsíců při výměně zdroje pro vytápění či ohřev vody.

  7. Po dokončení projektu zajdete do banky (před přistoupením bank na krajské pracoviště SFŽP ČR), kde se prokážete vyrozuměním o poskytnutí podpory, předložíte faktury s tzv. položkovým rozpočtem a doložíte, že realizace projektu byla dokončena. Jak? Buď předložíte kolaudační souhlas, nebo oznámení o užívání stavby, anebo předávací protokol.

  8. Poštou vám bude doručena smlouva. Podepíšete ji a zašlete Státnímu fondu životního prostředí ČR - kontakt. Dotační částka pak bude přibližně do měsíce převedena na váš účet, jehož číslo jste uvedli v žádosti.
 
Po realizaci - u projektů zahájených před 1. 4. 2009 a dokončených po 1. 4. 2009
  1. Vyplňte žádost o dotaci. Formulář získáte buď na nejbližším krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR - přehled krajských pracovišť zde, nebo je ke stažení zde. Ve spolupráci s projektantem vyplňte krycí list a obstarejte si všechny potřebné dokumenty, které jsou jako přílohy k žádosti požadovány.

  2. S vyplněnými formuláři a přílohami osobně kontaktujte pracovníky nejbližšího krajského pracoviště fondu - přehled krajských pracovišť zde. Ti vaši žádost prověří. Bude-li žádost v pořádku vyplněna, zároveň ji potvrdí. Zde vám také v případě nedostatků či chyb pomohou žádost opravit (pozn. s formulářem C půjdete rovnou do banky).

  3. Poštou vám bude doručeno rozhodnutí a smlouva o poskytnutí dotace ve třech výtiscích. Jeden podepsaný výtisk smlouvy odešlete zpět SFŽP, jeden předáte bance, nebo krajskému pracovišti SFŽP (podle toho, kde budete žádat o finanční prostředky), a jeden výtisk si ponecháte.

  4. Po předložení podepsaného rozhodnutí vám bude dotace proplacena na číslo účtu uvedené v žádosti, a to nejpozději do 30 dnů od předložení rozhodnutí.

Zdroj: www.zelenausporam.cz
11.06.2009

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444