Jak správně zateplit patro domu?

Chtěl bych zateplit 1. patro rod.domku, chci použít minerální vatu tl. 150 nebo 200 mm+sádrokarton, musím instalovat nucené větrání? Domek je podsklepený, obvodove zdi cihelné 40 cm z CDK bloků (dle prospektu náhrada zdi 45 cm z plných cihel), omítka "březolit", nikde není plíseň ani vlhkost. Když bych se rozhodl zateplovat z vnější strany zdi, musím březolit odstranit? Děkuji za odpověď. Na dotaz odpovídá Jan Kurc ze společnosti Knauf Insulation.

V první části dotazu je zmínka o sádrokartonu, to naznačuje že máte v úmyslu provádět úpravy z vnitřní strany. Zateplování z vnitřní strany není pro naše klimatické podmínky vhodné a mělo by se k němu přistoupit pouze ve výjimečných případech. Návrh skladby takovéto úpravy musí posoudit odborník a to zejména z hlediska vlhkostního chování.

 Ve druhé, upřesněné části dotazu se hovoří o vnější straně zdi. Vnější zateplení je výrazně vhodnější varianta úpravy obvodového pláště než zateplení vnitřní. Při vnějším zateplováni problém s bilancí vlhkosti zpravidla nenastává, při tloušťce tepelné izolace nad 100 mm lze předpokládat že tato skladba bude naprosto bezpečná. Jako vnější zateplení se nejčastěji používá tzv. vnější kontaktní zateplovací systém (izolace je nalepená na fasádu, zajištěná tzv. fasádními hmoždinkami a přestěrkovaná vrstvou fasádního tmelu s armovací mřížkou). Jako tepelná izolace se zpravidla používá expandovaný polystyrén nebo desky z minerální vlny (například: Knauf Insulation FKD S). Podklad pro instalaci kontaktního zateplení musí být soudržný, bez mastnot, prachu atd.. Břizolit je minerální silnovrstvá škrábaná omítka, pokud je bez vady, tak může tvořit velmi dobrý podklad pro instalaci kontaktního zateplovacího systému.

Jan Kurc ze společnosti Knauf Insulation

23.01.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444