Jak správně větrat

Foto: VEKRA

Foto: VEKRA

Mohlo by se zdát, že jde o banální záležitost - lidé většinou větrají, když je jim příliš teplo nebo mají pocit vydýchaného vzduchu.Tento názor někdy přetrvává z dob, kdy netěsnosti v oknech dřívějších generací umožňovaly neustálou výměnu vzduchu mezi vnějším a vnitřním prostředím. Nevýhodou byl průvan a únik tepla, který představoval nezanedbatelné finanční ztráty.

U moderních plastových oken s těsnícími prvky, s izolačním zasklením a celoobvodovým kováním, jaké vyrábí např. společnost VEKRA, ke zbytečným tepelným ztrátám v místnosti nedochází. Na druhou stranu uživatelé starých oken byli zvyklí na jakési "samovolné" větrání pomocí významných spárových netěsností. Jsou-li nyní jejich byty vybaveny novými těsnými okny, často se v místnostech hromadí vlhkost, dochází ke kondenzaci vody nebo dokonce ke vzniku plísní. Důvod je prostý - absence větrání.

 

Nadměrná vlhkost vzduchu musí být proto z místnosti odváděna pravidelným, správným a účinným větráním. Nejvíce je vlhkostí zatížena kuchyň při vaření, koupelna při horké koupeli a ložnice při spaní, v těchto případech je nutné větrat častěji. Orosené okno signalizuje, že je nutné vyvětrat. Ráno vyvětrejte všechny místnosti po dobu cca 5 minut, především pak ložnici. V průběhu dne větrejte třikrát až čtyřikrát v závislosti na množství vlhkosti ve vzduchu.

 

Vlhký vzduch z místnosti odvádějte vždycky ven, nikdy ne do jiných místností. Po dobu větrání vypněte topení. Odstraňte překážky volného proudění vzduchu: nábytek by měl stát několik centimetrů od stěny, záclony by neměly viset před topením, ale dosahovat pouze k okennímu parapetu.


V zimě větrejte raději častým a krátkodobým otevřením okna dokořán než dlouhodobým vyklopením okna do ventilační polohy. Ušetříte tak mnoho energie. Rychlé a efektivní je větrání průvanem mezi dvěma protilehlými okny, protože jedno otevřené okno je někdy nedostačující.

 

Při dodržení správných zásad větrání výrazně zlepšíte i tepelný komfort svého bydlení. Okysličený vzduch se zahřívá mnohem rychleji než vydýchaný vlhký vzduch, vytápění má větší účinnost a ve vyvětrané místnosti získáte příjemné teplo a svěží atmosféru.

12.04.2007 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444