Jak sladit podlahu s nábytkem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na sladění podlahy s naším bukovým nábytkem. Konkrétně máme vestavěnou bukovou skříň a k tomu jsme si dokoupili postelovou nadstavbu, která má ovšem trochu nažloutlejší odstín, nežli skříň (jinak vše buk světlý). Chtěla jsem se zeptat, zda vybrat podlahu také v dekoru světlý buk, kde je v parketách zahrnut odstín žlutější, i růžovější, nebo dát podlahu s jinou kontrastnější dřevinou, například akácie?

Dotaz zodpovídá p. Milan Mrkáček, vedoucího regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi, s.r.o.: 
Dle mého názoru přicházejí v úvahu obě zmíněné varianty. Buď tedy volit bukovou podlahu, nebo podlahu kontrastní v tmavém provedení. U buku (respektive u dřevin všeobecně, avšak buk je v tomto ohledu specifický) bych upozornil, že vybírat čistě podle vzorku může být ošidné / zavádějící. Buk je dřevina, která vlivem slunečního záření výrazně mění svůj barevný charakter – čerstvě položená buková podlaha bývá hodně světlá, postupem času získává „nažloutlý“ nádech. S tímto faktem je nutné počítat při výběru krytiny, buk na vzorku v prodejně může být staršího data, čímž dřevina získala svou „patinu“ (tzn. že je nažloutlá). Při pokládce zcela nových prken se pak odstín dřeviny může jevit, oproti danému vzorku z prodejny, podstatně světlejší (narůžovělý). 

O názor jsme poprosili také interiérovou designérku, Ing. Ivu Bastlovou:
Sladění jednotlivých dekorů je velmi individuální záležitost. Dekory je třeba vidět na živo, ideálně na denním světle. Obecně však mohu doporučit nepokoušet se o sladění, které se již v počátku komplikuje. Volte tedy podlahovinu v jiném odstínu - kontrastnějším. Za zmínku možná stojí i úvaha o jiném vzoru než dřevodekoru.
 
24.03.2015

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444