Jak si vybrat kvalitní realitní kancelář?

Foto: http://www.central-group.cz/

Foto: http://www.central-group.cz/

Na reality s rozumem I.

Prodej nebo koupě nemovitosti vyžaduje nejen spoustu času, trpělivosti, ale i pečlivého zvážení. Před zásadní problém jste postaveni již ve chvíli, kdy se rozhodnete vyhledat odborníka na reality. Který bude ten nejlepší?

Na trhu existuje velké množství realitních kanceláří, jejichž kvalita je velmi rozdílná. Důvod se nachází ve značné uvolněnosti legislativy. V České republice neexistuje zákonná norma, která by stanovovala podmínky působení na realitním trhu. Tím, kdo bude zprostředkovávat obchod s nemovitostmi, se může stát každý, kdo vlastní živnostenské oprávnění. V této oblasti podnikání navíc existuje vyšší míra fluktuace pracovníků než kdekoliv jinde. Jak se tedy v přehlcené nabídce neztratit a mezi realitními kancelářemi vybrat tu fundovanou? V každém případě byste měli být velmi obezřetní a v hledání opatrní.
Prověřte realitku přes internet
 
První informace o realitní kanceláři dokážete zjistit z pohodlí domova - od počítače. Vytipovanou kancelář jednoduše prožeňte internetovým vyhledávačem. Prohlédněte si jejich webové stránky, zjistěte, na kterých serverech inzerují, jaké poskytují služby. „Nezanedbatelné a důležité je též vědět, jak dlouho kancelář působí na trhu s nemovitostmi,” radí Ing. Tomáš Matras, jednatel společnosti Matras & Matras reality. Existenci realitní kanceláře snadno ověříte pomocí identifikačního čísla (IČO) v obchodním rejstříku. K řešení tohoto problému se vám může hodit online služba na oficiálním serveru českého soudnictví. Vyplácí se dávat přednost zavedeným kancelářím před jednotlivci, kteří často zůstanou u planých řečí.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: http://www.gservis.cz

Nechte si poradit od zkušených
 
Nejlepším rádcem je sám život. Nechte si poradit od známých a přátel, dejte na jejich osobní zkušenosti. Jistě vám předají podstatné informace, doporučení nebo vás naopak budou varovat před nepoctivci. Mnoho se můžete rovněž dočíst na internetových diskuzních fórech. Takové reference jsou však různé kvality, berte je proto s rezervou.

Neváhejte realitní kancelář navštívit
 
Jestliže si vytipujete určitou realitní kancelář, nebojte se ji nezávazně navštívit. Sídlo, vzhled interiéru, vystupování personálu stejně tak jako celková atmosféra o solidnosti firmy leccos prozradí. První osobní seznámení se společností může zajistit dostatečné množství informací, které vám rozhodování usnadní. Vodítkem k nalezení solidní realitky může být Asociace realitních kanceláří, sdružení profesionálních odborníků na trhu s realitami. Její členové (kolem 200 realitních kanceláří z celé republiky) jsou povinně pojištěni na rizika vyplývající z realitní činnosti, navíc se zavazují k dodržování tzv. Etického kodexu realitního makléře. „Asociace vyžaduje, aby makléři pravidelně procházeli zkouškou profesní certifikace a odbornými školeními,” dodává Tomáš Matras. I když členství ve sdružení slibuje korektní jednání, nikdo vám bohužel nemůže stoprocentně zaručit, že se neobjeví realitní makléř – podvodník.
Z aktuální nabídky RK Matras & Matras reality. Více na www.rkmatras.czCo vše obsahuje realitní servis?      
 
Standardem kvalitní realitní kanceláře je kompletní servis, který zajišťuje osobní prohlídku nemovitosti, fotodokumentaci a dostatečné zviditelnění nabídky. Ta by měla být inzerována nejen v tisku, na internetu, ale i přímo na vaší nemovitosti. V průběhu prodejní fáze makléř se svými klienty neustále komunikuje, organizuje prohlídky, vede obchodní jednání a spolupracuje s právníky. Podpora v právním servisu je nezbytná. „Ta nezahrnuje pouze sepsání budoucí kupní smlouvy. Dobrá realitní kancelář má svého finančního experta, který klientům nabízí i plný servis pro získání finančních prostředků na realizaci obchodu formou hypotéky. Solidní kancelář spolupracuje se všemi bankami, které na trhu působí. My si například potrpíme na vysoký standard služeb, a proto našim klientům nabízíme pomoc při následním zpracování daňových přiznání pro daň z převodu nemovitosti, zajištění znaleckých posudků, přepis energií nebo i výpomoc bytových architektů,“ vysvětluje Tomáš Matras.    

Nebojte se vytipovaného realitního makléře zásobit řadou otázek. Kde bude nemovitost nabízet, kolik odpovědí dostává na své inzeráty nebo jak dojde k vyplacení - ptejte se na všechno. Profesionální makléř vám musí odpovědět na cokoliv a bez zdráhání.
05.05.2011 | Jana Vaňková
  • Jana Vaňková

    Jana se stala členem týmu BYDLENÍ.CZ začátkem října 2012. Jako redaktorka píše články o zajímavých akcích nebo osobnostech, připravuje seriál článků Na reality s rozumem, stará se o podobu PR článků a zároveň svými postřehy přispívá do vlastního blogu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444