Nahlédnutí do světa hraček

Atraktivní podívanou i zajímavou výpovědí o způsobu, jakým hračky pro děti odrážejí svou dobu, její myšlení, kulturu a technické možnosti, ale i postavení dětí ve společnosti a názor na výchovu a vzdělávání, je výstava otevřená minulý týden na brněnském Špilberku. Pod názvem Hračky nestárnou představuje veřejnosti výběr z u nás ojedinělé soukromé sbírky hraček výtvarnice Milady Kollárové.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Pracovníci Muzea města Brna připravili ve spolupráci se sběratelkou expozici, která připomíná dětský svět několika generací: nejstarší exponáty pocházejí z poloviny 19. století, nejmladší jsou ze 60. let 20. století. Nejsou však představovány chronologicky, ale jsou komponovány do 5 tématických skupin. Návštěvníci se tak mohou seznámit se starými stavebnicemi, skládačkami a stolními hrami, s domácími divadélky, s půvabným světem panenek z nejrůznějších materiálů, s vláčky, autíčky, vozíčky i pistolkami pro klukovské hry, s líbeznými pokojíčky, útulnými kuchyňkami a rozkošnými obchůdky pro děvčata. Pro všechny je tu pak záplava nejrůznějších zvířátek - dřevěných, plastových a zejména záplava plyšáků - hlavně nesmrtelných medvídků.

Většina exponátů pochází z českých zemí, jsou zde však i hračky z Afriky, Latinské Ameriky nebo Asie. Jak to u sbírek bývá, mnohé z akvizic jsou darované, jiné koupené, některé mají statut nalezenců, k nimž se vážou kuriózní i jímavé příběhy. Jsou tu hračky, které pro své ratolesti zhotovili zruční otcové, i zástupci slavných značek tovární výroby, hračky drahé a těžko dostupné i ty ve své době nejrozšířenější a nejpopulárnější. V atraktivně uspořádaných celcích má každá drobnost své důležité místo, svůj prostor k tomu, aby oslovila návštěvníky. Trochu znevýhodněny jsou snad jen mechanické hračky, které, chráněny vitrinami, nemohou v plném lesku předvést, co dovedou. Výstava je také přehlídkou používaných materiálů. Kromě tradičních jako jsou dřevo, textil, papírmaš, sádra nebo porcelán, který byl později nahrazován celuloidem a pryží, jsou zastoupeny i materiály atypické jako např. vosk. Najdeme zde i zajímavé recykláty - anonymní africký tvůrce např. použil pro svůj dvouplošník plechovku a kus kartonu od Coca Coly.

 

Milada Kollárová vystudovala obor drobný umělecký průmysl na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně, je tedy nanejvýš kvalifikovanou sběratekou. Sama se ale věnuje především tkaní tapisérií, malbě a tkaní originálních oděvů, nikoli výrobě hraček, jejichž sbíráním se začala zabývat spíš náhodou.

Ze spontánní zábavy se stal koníček, který během 15 let nabyl nebývalých rozměrů. Tisíce hraček, které u ní našly svůj domov se setkávají s objevitelským zájmem, ale i náležitou restaurátorskou péčí. Sběratelka si užívá dobrodružství pátrání po jejich původu, jejich zařazování do kontextu, hledání nejrůznějších souvislostí, což nebývá nijak jednoduché, protože u nás v podstatě neexistuje literatura, která by se touto problematikou šířeji zabývala. Určit původ a stáří hraček jí mnohdy pomohou dobové fotografie dětí, které rovněž sbírá a jejichž výběr doplňuje příjemnou retroatmosféru celé výstavy.

Hračky z kolekce Milady Kollárové dnes už ke hraní určené nejsou, pohrát si anebo si trochu odpočinout od záplavy dojmů ale dětští návštěvníci mohou i s rodiči v Hrací dílně, která je vybavena hračkami současných výrobců a dodavatelů. Tady se také předem objednaným dětským kolektivům věnují lektoři muzea a na každý měsíc je pro všechny zájemce připraven doprovodný program. Jako příjemnou příležitost k objevování, vzpomínání, porovnávání a k chvílím nerušené radosti můžete výstavu v západním křídle hradu Špilberk navštívit od 17.května 2007 do 27. ledna 2008.

 

 

23.05.2007 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444