Pánev z teflonu nebo keramiky?
V moderních kuchyních mnozí používají pánev s nepřilnavým teflonovým povrchem. Vaření s takovou pánví se může zdát skvělé, přitom ale spotřeba oleje je obrovská a zbytečná. Navíc pánev samotná obsahuje nebezpečné látky PTFE, které se při zahřátí už na 200°C mohou uvolňovat do jídla i vzduchu.
V případě nádobí s keramickým povrchem je použití oleje zcela zbytečné, a přesto na něm jídlo klouže jako po másle. Kuchyňské nádobí s keramickou vrstvou se liší od kuchyňského nádobí s nepřilnavým povrchem hlavně v tom, že používá přírodní materiály, které jsou šetrné k přírodě i zdraví. Umožňuje vaření na minimálním množství tuku, aniž by se jídlo připálilo nebo bylo nedopečené.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY (na 10 kusů):
2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (doporučujeme pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho těsta je možno připravit i 6 kusů.
Vyválíme listové těsto a rozkrájíme na obdélníky. Položíme šunku, potřeme kečupem, potom rozkrojený hermelín nebo jiný sýr na polovinu, opět kečup a zase šunku. Polovinu těsta přehneme přes náplň a pořádně přitlačíme. Potřeme vejcem a posypeme sezamovým semínkem nebo lněným. Můžete dát klidně sůl a kmín. Pečeme v horké troubě asi 15 minut.