Jak se bránit nárůstu cen za teplo

Růst ceny energií za teplo se v rodinných rozpočtech projevují stále výrazněji. Průměrná rodina, která bydlí v domku a topí plynem má roční náklady na topení a ohřev teplé užitkové vody asi 32 tisíc korun bez DPH v případě, že dům má pouze základní zateplení.

Tomu ovšem u nás stále odpovídá velká většina staveb ve stáří deseti let a více. I když budeme předpokládat, že ceny paliv neporostou, je jisté, že díky plánovanému zvyšování DPH rodina z našeho modelu protopí za tři roky minimálně o tři tisíce korun ročně více. Jenomže zároveň cena paliv, plynu, uhlí i dřeva stále roste i bez navýšení DPH a tento trend se zřejmě nezmění. Pravděpodobný nárůst ceny tepla v uvedeném rodinném domku tak bude vyšší o pět tisíc korun za rok. Rozhodně tedy stojí za úvahu poohlédnout se po úsporných opatřeních.

Návod, jak ušetřit tisíce

Nemáme na mysli rady, které napovídají jak větrat, jak polepit stěnu za topením hliníkovou fólií nebo jak správně regulovat topný systém. I tato opatření mohou mít svůj význam, ale nepřinesou zásadní úsporu. Jedinou účinnou cestou je zateplit dům.

Obecná rada většinou zní: vyměnit okna a zateplit fasádu. Jenomže taková rekonstrukce je velmi drahá, trvá týdny či měsíce a dá se realizovat jen v létě. Řešení, které umožňuje použití foukané izolace Magmarelax je účinné a zdaleka ne tak náročné. Vychází z faktu, že každého domu utíká zhruba 30% tepla stropem. Výpočty dokazují, že zateplení stropu přináší překvapivé výsledky.

Chytrá, rychlá, čistá a cenově výhodná izolace

Magmarelaxová izolace, která je pro tento účel nejvíce doporučována, je vyrobena z čediče a fouká se do dutin na půdě silnou hadicí. Tato technologie má přitom řadu nepřehlédnutelných výhod. Když se dnes rozhodnete takto chytře zateplit, provedou vám zdarma kontrolu domu, návrh řešení a do 14 dní jsou u vás i s příslušnou technikou. Izoluje se bez stavebních úprav, lešení, hluku, prachu i nepořádku. Zhruba za 3 hodiny je vše hotovo. Zateplování se dá provádět i za mrazu a sněhu. I když se pomalu hlásí jaro, topná sezóna zatím nekončí, můžete proto ušetřit ještě letos.

Čím dříve zateplíte, tím více ušetříte

I při současných cenách paliva a výši DPH ušetříte zateplením stropu více než 10 tisíc korun za rok u průměrného rodinného domu. To dělá za tři roky cca 30 tisíc. Za čtyři roky by již úspora dosáhla 50 tisíc, ale protože ceny paliva a energie stále narůstají bude dosažená úspora ve skutečnosti vyšší. Investice se vám tedy minimálně za čtyři roky vrátí a pak už jen šetříte.

Jak zateplení financovat?

Kolik zateplení foukanou izolací stojí? Rozhodující je pochopitelně zastavěná plocha domu. Průměrně to u rodinného domu může činit kolem 30 tisíc. I v případě, že takovou částkou nedisponujete, existuje řešení. Dodavatel izolace Magmarelax přichází s novinkou, a to s izolací na splátky. Jde o bankovní úvěr, který je nastaven tak, že splátky jsou stejné, jako úspora na topení. Podmínky úvěru jsou pro zákazníky bezkonkurenční - úvěr tedy fakticky splácíte ze získaných úspor za teplo, takže vás nijak nezatíží. Když splatíte do roka, je částka bez navýšení. Za další ušetřené peníze si tak můžete něco pěkného koupit.

Více informací: http://www.ippolna.cz

20.03.2012 | PR
  • IP Polná s.r.o.

    Společnost IP Polná je rodinná firma s více než 27letou tradicí tvořena týmem zkušených stavebních odborníků a energetických specialistů. Posláním společnosti je šetřit energii a pracovat vždy odborně s použitím těch nejkvalitnějších surovin. Za dobu své působnosti společnost zateplila více než 27 400 rodinných domů, zrevitalizovala přes 1 100 bytových domů a pomohla desítkám měst a obcím. Od roku 2012 se také věnuje developerské činnosti zabývající se novým moderním bydlením v centru Prahy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444