Jak rozeznat kvalitu dlažeb? Zaměřeno na pevnost a otěruvzdornost dlažby

Stejně jako všechny stavební materiály, mají i dlažby a obklady různou kvalitu. Pokud chceme nakoupit kvalitní dlažbu, je nutné sledovat pevnost a mrazuvzdornost dlažby (použitý materiál a tloušťka dlaždice), otěruvzdornost (obrusnost), design dlažby a rozměrové parametry. Pomůžeme vám se základní orientací v této problematice. Tentokrát se zaměříme na pevnost a otěruvzdornost.

Vlastnosti ovlivňující pevnost a mrazuvzdornost dlažby

Důležitý by pro nás měl být v první řadě materiál, ze kterého je dlaždice vyrobena. Dnes můžeme v tomto směru rozlišit několik druhů dlažeb - glazované dlažby s klasickým střepem, glazované se střepem slinutým, slinuté neglazované dlažby a dlažby typu cotto.

Každá z těchto variant má své použití na různém stupni specializace. Dlažby na klasickém střepu bývaly dříve nejběžnějším materiálem, nyní mají výrazně menší užití, nejvíce pro použití v interiéru a v nejnižší cenové kategorii. Dnes se s tímto materiálem setkáme spíš výjimečně, jedná se většinou o dlažby vhodné pouze do koupelen a na podobná jen mírně zatěžovaná místa. Jejich porezita je okolo 3 % a tato nasákavost je důvodem horší mrazuvzdornosti.

Jak rozeznat kvalitu dlažeb: Zaměřeno na design a rozměrové vlastnosti dlažby - 2. díl
Ve druhém díle jsme se zaměřili na kvalitu designu, rozměrové a geometrické vlastnosti dlaždic. Čtěte

Slinuté neglazovaná dlaždice
jsou velmi vhodné pro pracovní prostředí s velkým provozem - díky probarvenému střepu a absenci glazury budou místa případného porušení velmi málo nápadná. Zejména s novými technologiemi, a to s plně digitálním nanášením materiálu do lisovací formy, umožnilo odstranění největší vady neglazovaných dlaždic - omezení v tvorbě dekoru dlaždice. Dnes patří mezi nejvíce vyráběné a nejkvalitnější dlažby. Výhodou je také možnost povýrobní úpravy povrchu, jako je lapování nebo leštění. Dostáváme tak materiál s nevšedními mechanickými vlastnostmi, pevnější a odolnější než žula v dokonalém zpracování a variabilitě. Slinutý materiál je prakticky neporezní běžná porezity okolo 0,03 % a tudíž absolutně mrazuvzdorný.

Univerzálním a momentálně také hojně používaným typem dlažeb jsou slinuté dlažby s glazurou. Mají glazurou uzavřený povrch a tím pádem také absolutní nepropustnost povrchu na straně jedné a dobré mechanické vlastnosti slinutých dlažeb, kde máme zaručenou mrazuvzdornost, na straně druhé. V tomto druhu dlažeb existuje velmi široká nabídka - ať už budeme mluvit o designu nebo například rozměru dlažby.

Dnešní moderní technologie často směšují a smazávají dřívější rozdíly mezi dlažbou slinutou neglazovanou a dlažbou slinutou glazovanou, kde finální vrstvy se nenanáší ve formách tekuté glazůry, ale k míchání designu dochází obdobnou technologií, jako je použita v tryskové tiskárně, jen zařízení je výrazně větší a tiskne se až z osmi barev a rozlišení je až 440 dpi.
Galerie 2cm dlažeb
 Galerie 2cm dlažeb
Pokud  se zaměříme na tloušťku dlažby, měli bychom si uvědomit, že dlažba tenčí (s menší "tloušťkou") než je 8 mm (resp. 6 mm u formátu 20*20 cm a menších) je už nevyhovující. Tyto dlažby nás mohou překvapit  popraskáním i v případě  poměrně kvalitního položení. Výjimkou nejsou ani velkoformátové tenké dlažby, které byly před několika lety velkou novinkou výrobců. Mají sice dostatečnou pevnost střepu a mírně vyšší pružnost, ale kvalitní nalepení bez nepodlepených míst je velmi obtížné a spíše bychom je doporučili pouze jako obklad.

Zajímavou novinkou jsou dlažby v tloušťce 20 mm, které mají vysokou pevnost danou slinutým střepem a zvláště velkou tloušťkou, která umožňuje položení přímo do pískového lože nebo na trávník bez nutnosti podkladního betonu. Zajímavé použití je též pokládka na terče s možností použití na střechy a terasy, nebo s vedeními pod podlahou.

Otěr dlažby a odolnost dlažeb

Dalším důležitým faktorem,  který by nás u dlažeb měl zajímat, je jejich otěruvzdornost. Existuje několikero stupnic na vyjádření otěru a to v závislosti, zda dlažba je glazovaná, nebo patří do kategorie dlažeb neglazovaných. U nás je nejznámější norma PEI, která je určena pouze pro glazované dlaždice. Norma PEI se označuje číslicemi 1 až  5, přičemž dlažba s otěrem 5 je ta nejkvalitnější, tedy s nejpevnějším povrchem. Takový materiál je možné použít i do náročných   provozů, jako jsou obchody, pasáže, garáže a  odobně (ale samozřejmě i kamkoli do soukromých prostor). Dlažby s otěrem 4 můžeme využít kdekoli v privátních prostorách, včetně těch, kde běžně chodíme v botách. Oproti tomu dlažby s otěrem 3 jsou nejvhodnější do koupelen a místností s menším provozem, kde používáme pouze domácí obuv.  ateriál s nižším stupněm otěruvzdornosti se dnes již prakticky nevyrábí.

 
 Koupelny  
Principem měření otěruvzdornosti pro normu PEI je otáčení definovaného tělíska po povrchu dlaždice a měření po kolika otočeních je viditelná změna na povrchu dlaždice. Jelikož na světlé dlažbě je zmatnění méně patrné, tmavší odstíny dlažby mívají nižší hodnotu PEI než stejná dlaždice se světlou glazurou.

Pro dlažby neglazované je závaznou zkouškou zkouška odolnosti proti hloubkovému opotřebení, kde principem je měření úbytku objemu materiálu dlažby při otáčení kotouče spolu s abrazivním materiálem. Zde platí, že čím menší objem úbytku materiálu, tím odolnější dlažba. Druhou běžnou zkouškou je klasická mineralogická zkouška MOHS, která srovnává tvrdost dlažby s minerály od mastku až po diamant. Zde platí čím vyšší číslo, tím lépe. Je třeba podotknout, že povrchově upravené slinuté materiály - pololeštěné, nebo leštěné jsou méně odolné než stejný materiál s přírodním povrchem.
15.09.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444