Jak poznat kvalitní polystyren

Zateplení domů dnes patří k aktuálním tématům ve stavebnictví. Při rostoucích cenách energií a náročnějších normách na energetickou spotřebu budov jsou důvody proč zateplovat těžko zpochybnitelné. Připomeňme si jen, že dobře izolovaný dům chrání své obyvatele nejen před chladem, ale i před vedrem, šetří tedy výdaje za vytápění i za klimatizaci.

Ve velké míře je na zateplení budov používán pěnový polystyren. Úspěch realizovaného zateplení budovy samozřejmě záleží na kvalitě provedení i na kvalitě samotného použitého materiálu. Další krok v oblasti monitoringu kvality pěnového polystyrenu na českém trhu učinilo nyní Sdružení EPS ČR. Od nového roku jsou všichni stávající členové, stejně jako noví žadatelé o členství ve sdružení, povinni splnit podmínky potřebné k získání Značky kvality.

Značka kvality zákazníkům poskytne jistotu, že kupovaný pěnový polystyren (EPS) má vlastnosti požadované nejen evropskou normou EN 13163, ale že také podléhá výrazně přísnější kontrole kvality. Takové výrobky z EPS pak splňují mnohem přísnější kritéria, než výrobky ostatních firem.

V České republice platí pro pěnový polystyren norma ČSN EN 13 163. Jedná se o poměrně široké vymezení vlastností, které může mít pěnový polystyren, jenž hodlá výrobce prodávat na sjednoceném evropském trhu. „Kromě toho je ale třeba přesně definovat vlastnosti jednotlivých typů EPS a dodržovat při výrobě určité zásady, které nejsou sice přesně vymezeny technickými normami, zákony či vyhláškami, ale které jsou zavedeny v jednotlivých zemích jako požadované standardy kvality daného výrobku,“ vysvětluje důvod zavedení Značky kvality Ing. Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Značku kvality mohou získat a používat zpracovatelé EPS určeného pro stavební materiály (desky, klíny, perimetrická izolace apod.) za splnění následujících podmínek:

  • Vlastní výroba na území ČR nebo SR
  • Členství ve Sdružení EPS ČR
  • Dodržování kvality dle normy ČSN EN 13 163 včetně platných příloh; a dle normy EPS 001/09 ze dne 1. ledna 2009
  • Úspěšné absolvování kontrol, které provádí akreditovaná zkušebna; doložení protokolem o výsledku kontroly
Sdružení EPS ČR
Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS, a podílet se na úsporách energie. Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v České a Slovenské republice. Více informací naleznete na www.epscr.cz.
19.05.2010 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444