Jak postupovat při nátěru sádrovláknité desky Fermacell

Foto: www.fermacell.cz

Foto: www.fermacell.cz

Dobrý den, na jaře jsme provedli částečnou rekonstrukci chaty a pro zateplení vnitřních stěn jsme použili desky Fermacell. Nyní bychom rádi chatu vymalovali. Je nutná penetrace stěn, a pokud ano, máme po penetraci plochu stěn přebrousit? Jaké typy barev můžeme použít pro vymalování? Práce je na chatě stále dost, rádi bychom, aby vše vyšlo na poprvé a barva dlouho vydržela. Děkuji za radu. Čtenářka Alena.

Na dotaz odpovídá:
Ing.arch. Katarína Györeová

technický poradce
Fermacell GmbH, organizační složka


 

Nátěry na sádrovláknité desky Fermacell: 

Kvalitu finálního nátěru ovlivní počáteční tmelení - pečlivost jeho provedení a následná hrubost broušení. Je dobré si na začátku ujasnit, jak bude finální povrch vypadat (světlé/tmavé barvy? lesklý/štukový povrch? nasvícený povrch?). To nám určí technologický postup pro výslednou kvalitu povrchu Fermacell Q1-Q4.
 

Postup se obvykle skládá ze základních kroků: 

1. příprava povrchu: tmelení spár a hlaviček šoubů Spárovacím tmelem Fermacell - broušení 
2. penetrace povrchu (nebo 1. zředěný nátěr) na sádrové povrchy 
3. nátěrový systém (dle doporučení výrobce), ideálně pokud je odladěný i s penetrací 

Příklad pro Q2: kvalitní bílá barva se nanáší (štětkou/válečkem/stříkáním) ve dvou krocích - provedení je stejně jednoduché jako u obyčejného sádrokartonu.   
 
V případě nejasností a potřeby volejte technické oddělení firmy Fermacell.

Ing.arch. Katarína Györeová
technický poradce, Fermacell GmbH, organizační složka 
07.05.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444