Jak oživit trávník po zimě: Vybíráme vertikutátor/provzdušňovač

Provzdušnění neboli vertikutace je pro trávník to nejlepší, co mu na jaře můžete dopřát. Víte, vertikutátory fungují a na co bychom se při jejich výběru měli zaměřit?

Aby trávník mohl dýchat

Proč je provzdušňování (vertikutace) pro trávník tak důležité? Při sečení trávníku se postupně prostor mezi jednotlivými stébly trav zanáší nečistotami, především zbytky sečeného porostu, které nestačily zetlít a vytvořily tak travní plsť bránící přístupu vláhy a živin. S masivním rozšířením mulčovacích sekaček je význam provzdušňování ještě důležitější. Na trávník má negativní vliv i mech, který se objevuje zejména ve stínu pod stromy a na kyselých půdách.

Jak vertikutátory fungují? 

Při vertikutaci strojem prořezávají ocelové nože či řezací hvězdice trávník a nečistoty zanechávají na ploše, nebo je dopravují do textilního vaku, který je ve většině případů součástí stroje. Hřídel s pracovními nástroji je u levnějších výrobků uložena v pouzdrech, dražší stroje s benzinovými motory mají valivá ložiska.

Pracovní skříň (šasi) bývá vyráběna z termoplastického materiálu ABS, případně z ocelového plechu. První uvedený materiál využívají levnější výrobky s cenou do 4 000 Kč, dražší už většinou nabídnou pevné plechové šasi, odolnější proti rázům a oprýskávání, protože barva je na šasi nanášena technologií práškového lakování a následného vypalování.

Nedílnou součástí každého vertikutátoru jsou pojezdová kolečka, na strojích nejvyšší kategorie dokonce můžeme najít i kolečka s ocelovým nebo hliníkovým diskem a plastovým běhounem, který brání poškozování trávníku.

Pohonná jednotka je základem každého stroje 

Elektrický motor by měl mít výkon minimálně 1,5 kW při záběru okolo 38 cm. Slabším provedením motoru při stejném záběru bychom se měli vyhnout, neboť takový stroj je výkonově poddimenzován, což se výrazně odrazí na jeho provozní spolehlivosti a životnosti. V nabídce naleznete i stroje s menším pracovním záběrem a slabším motorem. Tyto stroje jsou určeny k využití pouze pro plochy max. do 500 m2.

Benzinové motory se v jednoúčelových strojích využívají výhradně čtyřtaktní a s horizontální nebo vertikální vývodovou hřídelí. Přenos točivého momentu z vývodové hřídele motoru na pracovní nástroj zajišťuje klínový řemen.

Kolik stojí?

Solidní elektrický vertikutátor seženeme v ceně okolo 3 000 Kč, benzinový pak okolo 8 000 Kč. Profi stroje začínají na necelých 20 000 Kč.

Více informací hledejte na adrese: www.naradinazahradu.cz.
19.02.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444