Jak osvětlit tmavé prostory v domě či bytě: Světlovody a několik užitečných rad

Máte ve svém domě místnost či prostor, který není vhodně osvícen denním světlem nebo dokonce denní světlo úplně chybí? Typickým příkladem bývají chodby, schodiště, toalety, ale i některé častěji využívané místnosti jako obývací pokoj či ložnice. V takovém případě se samozřejmě dá problém řešit umělým světlem, ale někdy se prostě zářivka nebo lampa minou účinkem. Světlovody jsou možné řešení, navíc jednoduché a ekologické. Máme pro vás několik praktických rad.

1) Ne vždy je světlovod to nejlepší řešení. Dejte na selský rozum!

Světlovody většinou řeší tmavá místa středových prostor domů či bytů, ale ne úplně vždy je světlovod vhodný. Kdy se zamyslet nad jinými možnostmi? Především v situacích, kdy by nebyl zisk světla tak vysoký - to znamená při velmi složité instalaci, při extrémně dlouhém vedení světlovodu nebo opravdu vysoké pořizovací ceně. Na základě konkrétní nabídky, která by v porovnání s konkurencí neměla být žádný extrém (ani extrémně nízká a ani diametrálně vysoká) zvažte daného výrobce a poskytované služby. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že čím delší vedení tubusu, tím dražší světlovod bude. 
 

2) Požadavky na bezproblémovou montáž

Montáž by měla proběhnout hladce, od domluveného termínu až po realizaci s tím, že montéři by si měli veškerou techniku dovézt sami. V zásadě byste se neměli o technika starat a on by měl být v době instalace samostatný. Uvědomte si, že mu je třeba umožnit vstup na půdu a střechu, stejně jako do prostor, kam má vést denní světlo. Montáž je dle složitosti naplánovaná v řádu několika hodin u jednoho kusu světlovodu a většinou při ní nevzniká žádný významnější odpad či prach.
 

3) Jaká je údržba a garance?

Jednoduše řečeno - údržba není žádná. Lépe řečeno - nesmí být žádná. Jen kvalitně instalovaný světlovod nevyžaduje žádnou údržbu - do tubusu nevniká žádný prach nebo nečistoty. Dokonce i v zimě se sníh z kopule samovolně uvolní.

Garance na materiál bývá deset až dvacet let (Takovou poskytuje např. výrobce Solatube.), nicméně životnost je 25 let a více. Tato garance životnosti je u dlouholetých výrobců zaručena a podložena studiemi materiálů. Vždycky k zakoupenému světlovodu vyžadujte odbornou instalaci, protože jedině poté se na světlovod vztahuje garance po dobu pěti let i na montáž. Vy tak nemusíte mít strach z kondenzace či nesprávné funkčnosti.

 

Foto: www.solatube.cz
29.09.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444