Jak opticky zvětšit prostor

Každá místnost, která nelze zvětšit fyzicky, může alespoň psychicky působit prostorněji.

V malém bytě hodně pomůže stejná podlahová krytina ve všech místnostech. Psychologicky bude byt působit, jako jeden velký prostor bez hranic. Jestli se snažíte opticky zvětšit místnost s kobercem, pak se rozhodně vyplatí položit jej na celou plochu podlahy a zvolit koberec v chladivé barvě (modrá, zelená, světle fialová). Nábytek by měl být jednoduchých tvarů a čistých linií. Pokud je to možné, mělo by jej být v místnosti co nejméně. Pak bude pokoj působit prostorněji, a to nejen opticky.
Stěny by neměly být vymalovány všechny stejným odstínem. Jednu stěnu můžeme vymalovat tmavší barvou a na další použít jeden až dva světlé tóny jiné barvy. Tmavě vymalovaná stěna místnost opticky prohlubuje, světlé odstíny ji zvětšují. Nic nezkazíme ani bílou barvou. Zvláště v kombinaci s tmavým nábytkem či doplňky přispívá k prostornějšímu dojmu. Je-li místnost nízká, psychologicky velmi dobře zafungují svislé pruhy, které prostor opticky zvýší. Ztísněně působící pokoj opticky zvětšíme také aplikací obrazového výjevu na jednu ze stěn. Zvolíme malbu či fotografii rozlehlého prostoru (krajina, moře, apod.), která místnosti "dodá chybějící metry čtvereční".
Kouzelníkem v oblasti optických klamů jsou zrcadla. Udělají s prostorem divy, když je správně umístíme. Neměla by se nacházet naproti vchodu, ale vždy ve výšce očí, na stojanu, či zavěšená na stěně. Pomocníkem je také osvětlení. Pokud v místnosti není dostatek denního světla, službu prokáží různá svítidla a zářivky. Když je chytře nakombinujeme se zrcadly, bude pokoj rázem působit mnohem prostorněji.
Čisté, jednoduché tvary a světlé barvy - to je základ opticky rozlehlého prostoru.
29.04.2010 | Hana Děcká

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444