Jak nejlépe zateplit rodinný dům

Čtenářka Jitka se v poradně ptá na možnosti zateplení rodinného domu z roku 1935. Dotaz zodpovídají odborníci ze společností Isover a Izoltech.

Dotaz od čtenářky Jitky:

Mám dotaz ohledně zateplení patra domu. Vlastníme rodinný dům, který je postaven ze tří různých materiálů. Vrchní patro je původní dřevěná nástavba, kdy z vnější strany je skládané prkno a z vnitřní strany, tuším, sololitové desky nebo něco podobného. Stavba je z roku 1935. Uvažovala jsem o zateplení foukanou izolací. Bohužel mě bylo řečeno, že to nelze provést, protože prostor je velmi úzký a členěný.

Další varianta je zateplení obvodových stěn zevnitř, ale obávám se, že pokud to provedu, že si jen zadělám na obrovský problém. V zimě obvodové zdi při mrazech promrzají, a tak mám strach, že se v místnostech bude tvořit plíseň. Existuje ještě nějaká jiná varianta zateplení? Děkuji za odpověď Jitka.


 

Na dotaz odpovídají odborníci p. Petr Vacek ze společnosti Isover a p. Ladislav Stupka ze společnosti Izoltech.

 
Dobrý den,
V prvé řadě bych zkusil zateplit zvnějšku, kdyby to nebylo možné, lze i zateplovat zevnitř, ale tam je nutná pečlivá příprava ze strany projektanta. Další možností, sice radikální, ale nejbezpečnější, je rozebrání stěny a provedení nějaké standardní skladby, která se používá u dřevostaveb.
 
Ukázky konstrukcí jsou např. zde:
 
 
 
Dobrý den, 
k Vašemu dotazu musím souhlasit s tím, že vnitřní dodatečné zateplení je vždy problematické a záleží na mnoha doplňujících okolnostech ( klimatické podmínky v místě stavby, konstrukční řešení, přístupnost konstrukce). Skutečnost, že dojde k výskytu plísní, je vysoká, záleží totiž na tom,  kde v konstrukci dojde teplota na tzv. rosný bod.

Pokud uvažujete o kvalitním zateplení je nutné řešit dodatečnou tepelnou izolaci jako dřevostavbu, a to znamená obnažit konstrukci z vnitřní strany až k opláštění a realizovat zateplení obdobně jako se realizují nové dřevostavby s propočtem potřebné tl. tepelné izolace.
 
Ladislav Stupka
 
26.01.2016 | redakce Bydlení.cz
  • Divize ISOVER Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

    ISOVER již více než 80 let vyvíjí, vyrábí a prodává tepelné, akustické a protipožární izolační materiály z čedičových i skleněných minerálních vláken a expandovaného polystyrenu. V tomto oboru se jedná o nejvýznamnějšího a největšího světového výrobce s působností a výrobními závody po celém světě.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444