Jak nejlépe vytápět a větrat nový rodinný dům

Bezobslužný a s levným provozem - to jsou hlavní dva požadavky na zdroj tepla pro moderní rodinný dům. Ten by měl mít i příjemné a hlavně zdravé vnitřní prostředí, přesto stále ještě značná část stavebníků buduje utěsněné domy bez přívodu čerstvého vzduchu a pro vytápění volí dřevo nebo uhlí.

Také vám přijde romantické topit celý dům krbovou vložkou?

Lidem, kteří během roku nanosí vlastníma rukama do obývacího pokoje čtyři tuny dřeva a dvakrát denně utírají prach, už to tak romantické nepřijde. O starostech se sháněním dřeva, potřebném prostoru pro jeho skladování a sušení nemluvě. Mnozí stavebníci už po prvním roce bydlení zjistí, že investovali několik milionů do domu, který vyžaduje jejich neustálou péči a místo čerstvého vzduchu dýchají v obývacím pokoji prach a na zahradě kouř z komína.

Chcete nízkou spotřebu? Zateplete dům, pořiďte čerpadlo a řízené větrání

Ideální moderní dům by měl být v první řadě dobře zateplený. A to tak, aby spotřeba tepla byla co nejnižší. Pro vytápění a ohřev vody by měl být dům vybavený tepelným čerpadlem a pro přívod čerstvého vzduchu řízeným větráním. Pokud je dům na vhodném pozemku, je nejlepším řešením tepelné čerpadlo s plošným kolektorem. Tato tepelná čerpadla jsou nejúčinnější a mají i nejdelší životnost. Pokud pozemek k dispozici není, jsou nejlepším řešením tepelná čerpadla vzduch/voda. Například tepelné čerpadlo IVT AIR X, které patří mezi nejúspornější na trhu, dosahuje průměrného ročního topného faktoru SCOP 4,8.

Tepelné čerpadlo IVT AIR X

Pro větrání domu je možné využít klasickou větrací jednotku s rekuperací a rozvody vzduchu po celém domě, nebo moderní decentrální systém. Tyto systémy mají nižší pořizovací náklady, protože nepotřebují rozvody vzduchu, lépe se ovládají a hlavně mají výrazně nižší spotřebu elektřiny než klasické rekuperační jednotky. Ty sice šetří náklady na vytápění, ale zároveň zvyšují náklady na spotřebovanou elektřinu v domě a to mnohdy až o 25 %.  Například dvě decentrální větrací jednotky getAir SmartFan mají příkon pouhých 6,2 W, a přesto dokážou zajistit větrání skoro 50 m2 plochy s účinností rekuperace až 91 %.

Větrací jednotky a tepelná čerpadla se velmi dobře doplňují, protože řízené větrání mimo jiné snižuje tepelnou ztrátu domu a pro vytápění tak stačí menší a tudíž i levnější tepelné čerpadlo.

„Nejlepší topný systém je ten, který nevidíte, neslyšíte a nemusíte se o něj starat,“ říká Ing. Pavel Michal ze společnosti IVT, která u nás dodala tepelná čerpadla do skoro 11 000 rodinných domů a dodává: „Z tohoto pohledu bych vždy jako první volbu doporučil tepelné čerpadlo země/voda s plošným kolektorem a podlahové vytápění doplněné o decentrální větrací systém“.  
 
Zajímají vás další informace? Podívejte se na stránky www.cerpadla-ivt.cz.
05.10.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444