Jak na výběr vánočního stromku

Zapálením první svíčky na adventním věnci, který krášlí naše stoly, jsme započali předvánoční čas. Věnce, partery nebo jen přizdobené svícny se 4 (i více) svíčkami symbolizují příchod Vánoc. Co nám ale bude zdobit domov od Štědrého dne až do příchodu Tří králů?

Vánoce jsou nejen pastvou pro oči a naše chuťové buňky, ale jsou s nimi spojeny i nejrůznější vůně. Ať už je to hořící františek, praskající purpura nebo vůně cukroví. Rozhodně zde nesmí chybět ani vůně čerstvého jehličí. Pokud se ještě rozhodujete, zda sáhnout po umělém stromečku, nebo vnést do domu kousek přírody, snad vám rozhodování usnadní stručný přehled. Na trhu máte nejčastěji na výběr ze tří druhů stromů: smrk ztepilý, borovice lesní nebo borovice černá a jedle bělokorá.
 
Fotoarchiv autorky  

Smrk patří mezi klasiku

Za klasický vánoční stromek lze považovat smrk ztepilý (Picea abies), jehož domovinou je severní Evropa a dorůstá kolem 30 m. Má kuželovitý tvar koruny a charakteristická je pro něj červenožlutá až hnědavá barva letorostů. Jehlice 1-2,5cm dlouhé čtyřhrané, se sytě zeleným zabarvením, ze spodní strany je bílý pruh průduchů.

Zdobnější variantou je smrk pichlavý (Picea pungens) známý i jako smrk stříbrný, díky stříbřitě šedému až modrozelenému zabarvení jehlic, které jsou tuhé a pichlavé. Dosahují délky 3 cm a rostou po celé délce i obvodu výhonů. Smrk pichlavý má kompaktnější vzrůst, v domovině (Sev. Amerika) dorůstá i 50 m. Je velmi dekorativní, jehlice neopadávají a dlouho si uchovává svěží vzhled, díky čemuž jeho obliba v Česku stále stoupá.

Borovice vydrží až do Velikonoc

Díky své jednoduchosti si mnoho příznivců získala i borovice lesní (Pinus sylvestris) charakteristická svými 8 cm dlouhými šedozelenými jehlicemi ve svazku po dvou. Je rozšířena v Evropě i Asii, kde dorůstá 30-40 m. V mládí má kuželovitou korunu, která se později zplošťuje. Zastánci borovic si však pro svou chloubu na Vánoce zvolí raději borovici černou (Pinus nigra), která má vzhlednější tvar koruny. Její jehlice mají sice klasickou zelenou barvu, jsou však tužší, delší a po celém obvodu větve. Nevýhodou mohou být kapičky pryskyřice, která však může provonět váš dům a při vhodných podmínkách vydrží i do Velikonoc.

Vyrostla štíhlá jedlička

Jedle bělokorá (Abies alba) byla symbolem Vánoc do poloviny minulého století. Vyznačuje se pravidelně přeslenitým větvením s plochými tmavě zelenými jehlicemi, ve spod se dvěma bílými proužky. Jehlice jsou lesklé, 2-3 cm dlouhé. Má pyramidální korunu a krásně na ní vyniknou vánoční ozdoby. Tento druh je lepší kupovat přímo z plantáží, kde má dostatek prostoru pro růst. Při správné péči vám provoní interiér na dlouhou dobu.

Pro zastánce luxusu je na plantážích k dostání i jedle kavkazská (Abies nordmanniana) vyrůstající v domovině (Turecko, Kavkaz) až do výšky 60 m. V Evropě dosáhne sotva polovičního vzrůstu. Oblibu si získala kvůli hustým, vodorovně odstávajícím větvím a úzce kuželovité koruně. Její sytě zelené jehlice jsou velice husté, dvouřadě rozložené o délce 2-3cm. Při rozemnutí voní jehlice výrazně po ovoci. Je velmi dekorativní a neopadává, v domácnosti vydrží i měsíc.

bydlinek
Bydlínkův tip:
Pokud si koupíte vánoční stromek přímo od pěstitelů, zaplatíte sice více, na výběr však budete mít z více druhů, stromek déle vydrží díky zapěstování na plantážích, kde není tak vystaven stresům než stromy pocházející s prořezů v lese a dovezené na prodejní trhy.
 
Příklad cen vánočních stromků  

Pro jaký stromeček se rozhodnout?

Proč smrk jako vánoční stromek? První kritérium je dostupnost. Na trhu se jeho cena pohybuje okolo 150 - 250,- Kč za metr. Pro porovnání - stejně vysokou borovici můžete sehnat od 250,- Kč a metrová jedle vás vyjde na 400,- Kč, v případě jedle kavkazské zaplatíte i dvojnásobnou cenu. Další plus pro smrk je příjemná vůně jehličí, kdežto u borovice bude převyšovat vůně pryskyřice. V tomto však smrku zdatně konkuruje příjemně vonící jedle. Pokud však sáhnete při výběru po neklasických odrůdách stromků, sáhnete si i hlouběji do peněženky.

Jak prodloužit životnost vánočního stromku

Neexistuje zaručená rada. Pokud plánujete mít jej co nejdéle, je dobré předem zvolit místnost, kde je alespoň část dne chladněji. Také stromek před umístěním do stojanu mírně seřízněte, aby se obnovila sací schopnost, a spodní část kmínku vložte do misky s vodou. Hladina vody musí dosahovat ke kůře, jelikož právě pod kůrou se nachází ona pletiva mající schopnost sát a vést vodu.

Vánoční stromek v květináči
Koupením živého stromku v květináči si můžete při správné péči zajistit následně příjemný přírůstek na vaši zahradu. Tento trend se týká většinou 4letých sazenic jedlí, od kterých však neočekávejte výšku nad 50 cm. Při postupném přechodu z tepla do zimy je pak dobré při vhodném počasí stromek vysadit co nejdříve.
 
Strom na brněnském náměstí Svobody  
A jak to platí u všeho, nejlepší kousky mizí rychle. Proto s koupí stromku příliš neotálejte, uchovat si jej můžete na terase, balkóně, nebo v chladné místnosti v kbelíku s vodou.

Závěrem

Vánočním stromkem tak jako tak zůstává zřejmě smrk. Vždyť téměř každé náměstí zdobí majestátný smrk posetý vánočními ozdobami a světýlky.

02.12.2016 | Pavla Hajdová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444