Jak na výběr oken

Vybrat taková okna, která splní veškeré naše požadavky, vyžaduje důkladné zvážení. Kvalitní okna s dlouhou životností sníží nutné výdaje za jejich údržbu, ušetří náklady za energie na vytápění a díky dobrým tepelně-izolačním vlastnostem zaručí tepelnou pohodu a zamezí nepříjemným problémům s kondenzací vlhkosti. Podívejme se na několik rad, kterými je dobré se při výběru řídit.

Životnost povrchové úpravy
Pokud se zaměříme na údržbu dřevěných oken, tak bodem číslo 1 je povrchová úprava. Její obnova je pracná a nákladná, proto bychom se jí měli vyvarovat. Lepší přilnavost lazur a barev umožňují zaoblenější profily oken, na kterých je jejich vrstva nanesena rovnoměrně. Na ostrých hranách barva nedrží, a proto se velmi rychle začne loupat. 
 
Neméně důležitá je kvalita použitých barev a dokonalá technologie jejich aplikace. Povrchová úprava dřevěných oken vyžaduje dobře vybavenou lakovnu, ve které se udržuje vhodná vlhkost, aby barvy schly rovnoměrně. Jedině tak lze dosáhnout dlouhé životnosti. 
 
V minulosti používané barvy často praskaly a nátěr se musel obnovovat. Jednou z příčin těchto problémů byla nedostatečná pružnost barev. Dřevo je přírodní materiál, který je stále živý. Se změnou vlhkosti se může roztahovat, nebo smršťovat. Proto musí být i povrchová úprava pružná. Dále musí odolávat povětrnostním vlivům, dešti, sluníčku i kroupám, proto by měla být současně UV odolná a dostatečně pevná. Pokud však už k nějakému poškození dojde, je nutné nechat provést opravu, aby se neohrozila životnost a vzhled oken.
Kování s bezpečnostní funkcí
Od oken čekáme nejen perfektní vzhled, ale především komfortní obsluhu. Neměli bychom zapomínat na celoobvodové kování, díky kterému můžeme okno snadno ovládat a bezpečně zavřít, aby dokonale těsnilo a nešlo vypáčit. Moderní kování v sobě kombinuje obě funkce. Excentrické hřibové čepy se bezpečně zaklesnou do osazených protikusů a důkladně křídlo přitáhnou k rámu. Pokud je navíc použito více důmyslně osazených těsnících profilů, je maximální neprůvzdušnost zaručena. Výsledkem je bezpečné a utěsněné okno, díky kterému se nemusíme obávat zlodějů, ani kondenzace mezi rámem a křídlem.
Zasklení teplými skly
Okno nám musí především poskytnout dostatek světla. Tuto funkci chápeme vedle větrání jako hlavní. Plocha skla tvoří přibližně 70 % plochy okna, proto mají parametry zasklení významný vliv na tepelně-technické vlastnosti celého okna. Na skle se proto rozhodně nevyplatí šetřit.
 
Izolační trojskla mají sice proti dvojsklům mírně nižší propustnost světla, ale významně lépe tepelně izolují. Součinitel prostupu tepla trojskla se pohybuje mezi 0,7 až 0,5 W/m2K, zatímco u dvojskla je 1,2 W/m2K, a to je v tepelné izolaci velký rozdíl. Ke zvýšení vnitřní povrchové teploty skla ještě významně přispívají teplé distanční rámečky (plastové nebo nerezové), které nahradily dříve používané hliníkové.
Optimálních vlastností dosahují okna, která mají výhodnější poměr plochy rámu a skla. Největší plochu okna by tedy mělo tvořit sklo. Jedině tak jdou ruku v ruce vynikající tepelná izolace s dostatkem světla a solárních zisků. S takovým oknem šetříme energii na vytápění, máme doma tepelnou pohodu, nedochází k proudění vzduchu kolem chladných oken a v okrajích skel nekondenzuje vlhkost. 

bydlinek
O oknech Progression

Na stavebním veletrhu IBF v Brně nám paní Zora Stupňánková představila okna Progression, která vyhovují požadavkům na minimalistický design a současně požadavkům na vynikající tepelně izolační vlastnosti, vysoké solární zisky a dokonalou neprůvzdušnost.
Více informací o oknech: www.slavona.cz
05.11.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444