Při vermikompostování žížaly přeměňují bioodpad na velmi kvalitní vermikompost. Zruční kutilové si nádobu můžou vyrobit sami, na trhu jsou však k dipozici i připravené vermikompostéry, které lze umístit na chodbu, balkon, do garáže, prostě kamkoliv, kam máte snadný přístup.
Pro kvalitní vermikompost je důležité žížalám zajistit optimální podmínky, a to
- teplotu kolem 20 °C
- správnou vlhkost substrátu
- dostatek vzduchu
- odvod přebytečné vlhkosti
Co odkrojíš při vaření, skvěle slouží pro hnojení.
Možná přemýšlíte, jaké žížaly se ke kompostování hodí. K tomuto procesu jsou určeny žížaly hnojní, které lze běžně najít na zahradě v kompostu. Přímo k vermikompostování však byly vyšlechtěny tzv. kalifornské hybridy. Ty se pro vermikopostování používají nejčastěji, protože zaručují rychlé množení a intenzivní zpracovávání bioodpadu ve vermikompost.
- zbytky ovoce a zeleniny
- zbytky pečiva
- kávovou sedlinou, namočenými kousky papírové lepenky
- mléčné výrobky
- maso, kosti, mastná jídla
0,5 kg žížal zkonzumuje za den okolo 0,25 kg odpadů. To odpovídá zhruba množství, které vyprodukuje čtyřčlenná rodina za den. Vermikompost bude připraven k použití po 3 až 4 měsících. Poté odhrňte část kompostu na jednu strany nádoby a na tu druhou přidávejte nový kuchyňský odpad. Žížaly si samy přelezou a vy můžete začít sbírat humus, který je považován za nejúčinnější organické hnojivo.
O vermikompostování jsme si povídali s Kateřinou Hodkovou z občanského sdružení Ekodomov.