Jak na vermikompostování

Kompostujeme II.

Chcete kompostovat, ale nevlastníte zahrádku? Především pro majitele bytů je vhodnou alternativou vermikompostování, při kterém nepotřebujete nijak velký prostor. Postačí vám nádoba a žížaly.

Vermikompostujeme
Při vermikompostování žížaly přeměňují bioodpad na velmi kvalitní vermikompost. Zruční kutilové si nádobu můžou vyrobit sami, na trhu jsou však k dipozici i připravené vermikompostéry, které lze umístit na chodbu, balkon, do garáže, prostě kamkoliv, kam máte snadný přístup.

Pro kvalitní vermikompost je důležité žížalám zajistit optimální podmínky, a to 

  • teplotu kolem 20 °C 
  • správnou vlhkost substrátu
  • dostatek vzduchu
  • odvod přebytečné vlhkosti
 
bydlinek
První videoreportáž o kompostování sledujte zde:
Co odkrojíš při vaření, skvěle slouží pro hnojení.
Vermikompostéry ulehčují celý proces kompostování. Díky tomu, že se skládají z několika pater, kompostování probíhá mnohem intenzivněji. Perforovaná dna jednotlivých nádob zajišťují odvod přebytečné vody, volný pohyb žížal materiálem a provzdušnění.

Možná přemýšlíte, jaké žížaly se ke kompostování hodí. K tomuto procesu jsou určeny žížaly hnojní, které lze běžně najít na zahradě v kompostu. Přímo k vermikompostování však byly vyšlechtěny tzv. kalifornské hybridy. Ty se pro vermikopostování používají nejčastěji, protože zaručují rychlé množení a intenzivní zpracovávání bioodpadu ve vermikompost.
Čím žížaly krmit:

  • zbytky ovoce a zeleniny
  • zbytky pečiva
  • kávovou sedlinou, namočenými kousky papírové lepenky
Co žížalám nedávat:
 
  • mléčné výrobky
  • maso, kosti, mastná jídla
Kdy získám humus?
0,5 kg žížal zkonzumuje za den okolo 0,25 kg odpadů. To odpovídá zhruba množství, které vyprodukuje čtyřčlenná rodina za den. Vermikompost bude připraven k použití po 3 až 4 měsících. Poté odhrňte část kompostu na jednu strany nádoby a na tu druhou přidávejte nový kuchyňský odpad. Žížaly si samy přelezou a vy můžete začít sbírat humus, který je považován za nejúčinnější organické hnojivo. 
 
bydlinek
Videoreportáž o vermikompostování
O vermikompostování jsme si povídali s Kateřinou Hodkovou z občanského sdružení Ekodomov.
11.04.2014 | Jana Koenigová
  • Ekodomov

    Ekodomov realizuje projekt Kompostuj.cz, nakládání s organickými zbytky podporuje prodejem vybraných produktů s důrazem na prodej kvalitních výrobků vyrobených v ČR a EU prostřednictvím obchodu www.ekonakup.cz, provozuje Dětský klub Šárynka, realizujem ekologickou výchovu ve školách, odborné poradenství firmám a obcím.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444